Izraelske okupacione snage nanijele su veliku štetu infrastrukturi kampa Nour Shams, istočno od Tulkarma, nakon što su ga napadale oko 7 sati.

U petak ujutro, ekipe javnih radova i općina Tulkarm počeli su uklanjati barijere od ruševina i prljavštine i sanirati neke ulice, posebno ulicu Nablus, koja se smatra glavnim ulazom u kamp koji povezuje grad sa selima i gradovima Wadi Sha’ir i ostatak provincija Zapadne obale.

Šef odeljenja za hitne slučajeve u opštini Tulkarm Hakim Abu Safija rekao je za “Wafu” da je logor bio izložen ovog puta širi i sveobuhvatniji napad, koji je izazvao veće devastacije u infrastrukturi kanalizacije, vode i struje, dodajući da u logoru i njegovim uličicama nema nijedne ulice koja nije uništena.I sabotaža.

Abu Safiya je dodao da su ekipe općine i javnih radova otišle direktno u kamp odmah nakon povlačenja okupacije i radile na uklanjanju ruševina, otvaranju puteva i sanaciji dijela onoga što je vandalizirano.

Rušenje infrastrukture kampa dovelo je do oštećenja vodovodne, strujne i komunikacijske mreže, zbog čega su oni u potpunosti odsječeni od susjedstva.

Građani logora su kazali da su okupatorski buldožeri zatvorili mnoge ulaze kućama u dvorištu logora i zatvorili njegove uličice zemljanim bermama i asfaltom nakon što su namjerno buldožerom rušili ulice, sprečavajući ih da napuste svoje domove.Ovaj napad opisali su kao najjači u smislu širokog uništavanja infrastrukture.

Meci okupatora, masovno i nasumično, pogađali su prozore i vrata kuća, imovine građana i njihovih lokala, što je pogoršavalo stradanje građana čija je imovina uništavana, vandalizovana i bombardovana u svakom napadu koji je na na njima veliki materijalni gubici.