List Politico objavio je da Evropska unija planira poslati najmanje 3 ratna broda u Crveno more kako bi se suprotstavili napadima Huti.

Prema izvještaju koji je objavio Politico, a na osnovu dokumenta koji pripada Evropskoj službi za vanjske poslove, Evropska unija ima za cilj “formirati novu operaciju koja će biti aktivna na širem području od Crvenog mora do Zaljeva”.

Ona je naznačila da će u region u okviru operacije koja bi trebalo da počne krajem februara biti poslata “najmanje tri ratna broda sa sposobnostima za više misija u trajanju od minimalno godinu dana”.

Ona je navela da zemlje Evropske unije; Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Holandija, Norveška i Portugal također će učestvovati u operaciji koja će se temeljiti na „Agenoru“, zajedničkoj operaciji osmatranja pod komandom Francuske na jednom području. pokriva područje Zaljeva, Hormuški moreuz i Arapsko more.

Ovo dolazi nakon što je Bijela kuća objavila, u zajedničkoj izjavi 10 zemalja u zoru u petak, da su “kao odgovor na napade Huti (..) na komercijalne brodove u Crvenom moru, američke i britanske oružane snage izvele zajedničke napade protiv ciljeva u oblastima koje kontrolišu Huti u Jemenu.”

Zajedničko saopštenje izdato je u ime vlada Sjedinjenih Država, Britanije, Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Njemačke, Holandije, Novog Zelanda i Južne Koreje, navodi se u objavi Bijele kuće.