Južna Afrika je svoje optužbe protiv Izraela potkrijepila konkretnim dokazima kroz fotografije i video zapise koje je dostavila u četvrtak tokom prvih ročišta u predmetu “genocid” protiv Izraela podnesenom Međunarodnom sudu pravde, uključujući fotografije snimljene objektivima Anadolu Agency.

Južna Afrika je 29. decembra podnijela tužbu pred Međunarodnim sudom pravde, optužujući Izrael da je počinio “zločine genocida” u Pojasu Gaze, koji je bio podvrgnut žestokom ratu više od 3 mjeseca.

Sud je u saopćenju naveo: “Podneseni zahtjev se odnosi na navodna kršenja Izraelovih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u odnosu na Palestince u Pojasu Gaze.”

Južna Afrika je 21. novembra prekinula odnose s Izraelom, u znak protesta protiv njegovih napada u Gazi, a prethodilo joj je opoziv svog ambasadora u Tel Avivu radi konsultacija u vezi s napadima na pojas.

U četvrtak su počela prva ročišta u ovom predmetu, sudije će saslušati izjašnjenje Južne Afrike, a izjašnjavanje Izraela biće saslušano danas, u petak.

Prva sjednica održana je na otvoren način i u direktnom prijenosu, tokom koje su sudije Međunarodnog suda pravde saslušale zahtjeve Južne Afrike za preduzimanje privremenih mjera, a južnoafrički pravni tim iznio je svoje optužbe protiv Izraela sa njihovim opravdanjima i dokazima.

Snažne prezentacije advokata iz južnoafričkog pravnog tima ostavile su trag na saslušanju i privukle globalnu pažnju na proces suđenja.

Južnoafrički tim pozvao je Izrael da “odmah” zaustavi svoje vojne operacije u Gazi, rekavši da je to “jedino rješenje da se izbjegne još nepotrebnih smrti i razaranja” u Pojasu Gaze.

Rekao je: “Nasilje između Izraela i Palestine nije počelo 7. oktobra 2023., ali su Palestinci izloženi izraelskom nasilju već 76 godina.”

Objasnio je: “Izrael kaže da je njegov cilj u vojnim operacijama uništiti Hamas, ali mjeseci neprekidnog bombardiranja, uništavanja zgrada i sprječavanja hrane, lijekova i komunikacija ne spadaju u te napore.”

Dodao je: “Južna Afrika zahtijeva hitan prekid izraelskih vojnih operacija u Gazi, što je jedino rješenje da se izbjegne više nepotrebnih smrti i razaranja.”

Pozvao je Međunarodni sud pravde da “iskoristi svoj autoritet da spriječi daljnju štetu Palestincima u Gazi”, ističući da je “međunarodna zajednica u više navrata iznevjerila narode Ruande, Bosne i Hercegovine i Rohingya i nastavlja da propada Palestinci.”

Pravni tim je objasnio da se “pojas Gaze pretvorio u logor u kojem se vrši genocid”. Nastavio je: “Genocid se pojavio u zahtjevima članova izraelskog Kneseta da se Gaza izbriše i sravni sa zemljom, govoreći da u Gazi nema nevinih.”

Tim je naglasio da “situacija u Gazi zahtijeva intervenciju Međunarodnog suda pravde, kao što je to učinio u slučaju Rohingya”, ističući da “ono što Izrael radi u Gazi u smislu bombardiranja, raseljavanja i uskraćivanja osnovnih potreba ukazuje na namjerni genocid.”

On je istakao da “ništa neće zaustaviti patnju Palestinaca osim odluke ovog suda”, pogotovo jer “nema naznaka da Izrael preuzima odgovornost da obnovi ono što je uništio u Gazi”.