Organizacije za ljudska prava upozorile su na katastrofalne posljedice epidemija i bolesti koje haraju skloništima u Pojasu Gaze.
Organizacije za ljudska prava “Palestinski centar za ljudska prava, Al-Mezan centar i Al-Haq” izrazile su duboku zabrinutost zbog širenja brojnih epidemijskih bolesti među stotinama tisuća raseljenih Palestinaca u prihvatilištima i okupljanjima raseljenih osoba na otvorenom u javnih mjesta u Pojasu Gaze. Zbog velike gužve, dugog razdoblja raseljavanja te nedostatka higijenskih i zdravstvenih potrepština, kao posljedica politike raseljavanja i izraelskog vojnog napada koji je ušao u četvrti mjesec.
Prihvatilišta i prepuna okupljališta sa stotinama tisuća prognanika, među kojima su većina djeca i žene, smatraju se plodnim okruženjem za širenje ovih bolesti zbog nepostojanja minimalnih standarda i komponenti higijene i njege u njima, npr. kao što su čista, sigurna voda, odgovarajuća hrana i sanitarni zahodi, osim nakupljanja otpada i nakupljanja otpadnih voda unutar njih.
Dodala je: “Oštećenje vodovodne i kanalizacijske mreže, miješanje otpadnih voda s pitkom vodom i smanjenje zaliha higijenskih potrepština pogoršali su širenje bakterijske infekcije, u svjetlu nemogućnosti pridržavanja osnovnih mjera prevencije i kontrole infekcija u Pojas Gaze.”
Institucije su smatrale da ono što Izrael radi u Pojasu Gaze, sustavno ciljajući civile i osnovnu infrastrukturu, gurajući zdravstveni sustav do potpunog kolapsa i stvarajući prisilno okruženje koje je produbilo humanitarne katastrofe i izazvalo širenje epidemijskih bolesti među stotinama tisuća ljudi prognanika, spada u okvir zločina genocida, kolektivnog, te predstavlja flagrantno kršenje i tešku povredu međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava ljudskih prava.
Upozorava se na trenutne katastrofalne uvjete i pogoršanje usluga i zdravstvenog sustava, koji koincidira sa širenjem epidemijskih bolesti u centrima za prognaništvo, što bi moglo dovesti do tisuća smrti.
Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da prisili Izrael da odmah zaustavi zločin genocida nad civilnim stanovništvom Pojasa Gaze, te da dopusti ulazak osnovnih materijala u Pojas Gaze. Poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael da dopusti povratak stanovnika u njihova mjesta prebivališta u sjevernoj dolini Gaze, kako bi okončali svoje patnje u skloništima.
Institucije su pozvale međunarodne humanitarne organizacije i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da hitno interveniraju i rasvijetle katastrofalne uvjete kako bi se smanjili rizici koji se počinju javljati, kako bi se spasili životi djece, bolesnih i starijih osoba, koji su sada uvelike ugroženi, te pružiti potrebnu pomoć i osnovne potrebe centrima za utočište kako bi se ograničilo pogoršanje trenutne humanitarne katastrofe.