New York Times navodi da su američke obavještajne službe nadgledale “formiranje nove radne grupe čiji je cilj prikupljanje obavještajnih informacija o vođama Hamasa i gdje se nalaze izraelski zarobljenici, a tim je već otkrio informacije o višim vođama Hamasa”.

List, pozivajući se na američke zvaničnike, naznačio je da američka Centralna obavještajna agencija (CIA) prikuplja informacije o visokim čelnicima Hamasa i mjestima zatočenja zatvorenika u Gazi i dostavlja ih Izraelu.

List je u izvještaju, objavljenom juče, u petak, naveo da “Sjedinjene Države nisu pružile Izraelu obavještajne informacije o “niskim ili srednjim” muškarcima Hamasa, jer izvještaj ukazuje na uvjerenje nekih američkih zvaničnika da ciljanje niskog nivoa “Zato što se lako mogu zamijeniti i zbog neopravdanog rizika po civile.”

Ovi zvaničnici su smatrali da “izraelski zračni napadi na Gazu mogu na kraju dovesti do priliva novih boraca u redove Hamasa”.

List je tvrdio da Washington “nije pružio obavještajne informacije u vezi sa bivšim zamjenikom šefa političkog biroa Hamasa Salehom Al-Arourijem, koji je poginuo u raciji koja ga je imala na meti u južnom predgrađu Bejruta ranije ovog mjeseca, a ta racija je bila na osnovu informacija koje je Izrael prikupio o lokaciji Al-Arouri.”
List navodi da je “formiranje operativne grupe došlo na osnovu naređenja američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana neposredno nakon napada Hamasa 7. oktobra, slanjem memoranduma obavještajnim agencijama i Ministarstvu odbrane”, navodi list. izvještaj.

Ona je istakla da je “jedan od prioriteta radne grupe prikupljanje informacija o fizičkom i psihičkom stanju zatvorenika”. Direktor CIA-e William Burns sarađuje s direktorom Mossada Davidom Barneom na oslobađanju zatvorenika koji ostaju u pritvoru.

New York Times navodi da američki zvaničnici vjeruju da je vođa Hamasa u Gazi, Yahya Sinwar, skriven u najdubljim dijelovima mreže tunela pokreta ispod grada Khan Yunis, na jugu pojasa.

Američki zvaničnici su naveli da je Washington intenzivirao prikupljanje informacija o Hamasu povećanjem marširajućih letova iznad Gaze i pojačanim naporima da se presretne komunikacija između zvaničnika pokreta.

Devedeset deveti dan zaredom, izraelska okupacija nastavlja agresiju na pojas Gaze, uz američku i evropsku podršku, dok njeni avioni bombarduju bolnice, zgrade, kule i domove palestinskih civila, uništavajući ih iznad glava njihovih stanovnika, te sprječavanje ulaska vode, hrane, lijekova i goriva. Što je dovelo do smrti 23.469 mučenika i 59.604 ranjenih, većinom djece i žena, masovnog uništavanja infrastrukture i humanitarne katastrofe bez presedana.