Kanada je u četvrtak objavila novi set sankcija protiv izraelskih naseljenika zbog “ekstremističkog nasilja” nad palestinskim civilima na Zapadnoj obali.  Ovo je uslijedilo nakon prvih sankcija protiv naseljenika, provedenih prije mjesec dana u koordinaciji s Britanijom, Francuskom, EU i SAD.

“Nasilje ekstremističkih doseljenika rezultiralo je gubitkom života i štetom na palestinskoj imovini i poljoprivrednom zemljištu”,
navodi se u saopćenju kanadskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući da su doseljenici “dugogodišnji izvor napetosti i sukoba u regiji (koji) potkopavaju ljudska prava Palestinaca, a mogući izgledi za rješenje dvije države predstavljaju značajne rizike za regionalnu sigurnost”.
U ovoj posljednjoj rundi sankcija imenovano je sedam pojedinaca i pet organizacija optuženih za pomaganje, podršku ili finansijski doprinos aktima nasilja izraelskih ekstremističkih doseljenika protiv palestinskih civila i njihove imovine. Među sankcionisanim pojedincima su Daniella Weiss, veteranka doseljenika, i Ben Zion Gopstein, osnivač ekstremno desničarske i jevrejske suprematističke organizacije Lehava.
Organizacije uključuju sam Lehave, Hilltop Youth i Udruženje Amana, koje promoviše i gradi naselja i podružnice na Zapadnoj obali.
Ministarstvo vanjskih poslova također je ponovilo u izjavi da:
“Kanada ne priznaje stalnu izraelsku kontrolu nad teritorijama okupiranim 1967. godine”.
„I dalje smo duboko zabrinuti zbog nasilja ekstremističkih doseljenika na Zapadnoj obali i osuđujemo takva djela, ne samo zbog značajnog utjecaja koji imaju na živote Palestinaca, već i zbog korozivnog utjecaja koji imaju na izglede za trajni mir“, kanadska ministrica vanjskih poslova Mélanie komentirala je Jolie.
Ministarstvo vanjskih poslova također je ponovilo u izjavi da “Kanada ne priznaje stalnu izraelsku kontrolu nad teritorijama okupiranim 1967. godine”.
Izvor: Palestinian Cronicle
Foto: Wikipedia