Amerika je “Izraelu” isporučila oružje u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara

Visoki zvaničnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da su Sjedinjene Države od početka rata u Gazi, 7. oktobra 2023. godine, isporučile oružje “Izraelu” u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara.

Američki zvaničnik je objasnio, u izjavama za štampu koje je objavio Washington Post u četvrtak, da je Washington odobrio sporazum o oružju vrijedan 3 milijarde dolara prošlog maja.

Prošlog maja, Sjedinjene Države su obustavile pošiljku teških bombi teških 2.000 funti i 500 funti okupatoru, tvrdeći da je to zbog zabrinutosti zbog uticaja koje bi mogle imati u gusto naseljenim područjima.

Prošlog aprila, Bajden je potpisao paket pomoći za Izrael u iznosu od 26,4 milijarde dolara, uključujući 14 milijardi dolara vojne pomoći.

Prošlog marta Washington Post je otkrio da su Sjedinjene Američke Države odobrile više od 100 ugovora o prodaji oružja okupaciji i predale joj ih od početka razornog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine.

Američki list je potvrdio da je prodaja uključivala hiljade navođene municije, projektila za razbijanje bunkera i druge smrtonosne pomoći.

Američki zvaničnik (novine nisu otkrile njegov identitet) opisao je isporuke oružja “Izraelu” kao “veoma ogroman projekat”.

On je istakao da su ovi brojevi, koji nisu unapred saopšteni, došli u okviru posete izraelske delegacije na čelu sa ministrom odbrane Yoavom Galantom Vašingtonu i na pozadini izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahu, da Bajdenova administracija “uskraćuje oružje Izraelu”, što je izazvalo gnev Amerike.

Američki zvaničnik je rekao da su, u cilju odgovora na Netanyahuove izjave o preprekama u transportu oružja u Tel Aviv, stručnjaci za transfer oružja, zajedno sa izraelskim kolegama koji su pratili Gallanta, pregledali stotine pošiljki koje su prebačene u “Izrael”.

Iako je Gallantova posjeta zakazana prije Netanyahuovih izjava, ove izjave su dijelom bile pokušaj da se smanje rastuća napetost u odnosima i pokažu drugačiji stav Izraela prema američkoj pomoći.

U svjetlu kontinuiranog priliva američkog oružja, Bidenova administracija nastavlja da zadržava pošiljku bombi od 2.000 funti, tvrdeći da se boji njihove upotrebe u gusto naseljenim područjima.

Jučer, u srijedu, Sjedinjene Države obnovile su svoju punu predanost nastavku naoružavanja Tel Aviva, ali je bilo suprotstavljenih curenja u vezi s pošiljkom “teške municije” čiju je isporuku administracija predsjednika Joea Bidena odlučila ranije obustaviti.

Ministar rata okupacije Yoav Galant izjavio je iz Vašingtona da je održao sastanke sa američkim zvaničnicima i da je značajno napredovao po pitanju snabdevanja okupacije municijom.

Bijela kuća je saopćila da je Sullivan “ponovio opredijeljenost predsjednika Bidena da osigura da Izrael ima sve što je potrebno da se vojno brani i suprotstavi svojim protivnicima koje podržava Iran”.

Nedavno je Benjamin Netanyahu optužio Bidenovu administraciju da pokazuje usporavanje u isporuci “Izraelu” oružja koje mu je potrebno u njegovom tekućem ratu u Pojasu Gaze.