Yair Kozin, politički analitičar na radiju izraelske okupacione vojske, rekao je u članku objavljenom u hebrejskom listu The Jerusalem Post da je “izraelska vanredna vlada na rubu kolapsa”.

U svjetlu očekivanja raspada izraelske vanredne vlade, Kozin je smatrao da više nije pitanje hoće li izbori biti održani ove godine ili ne, već kada će se održati, s obzirom da je „vanredna vlada na pragu kolapsa.”

U okupatorskoj državi se sve više poziva na održavanje prijevremenih izbora, ali premijer Benjamin Netanyahu i njegove partnerske desničarske stranke protive se tim pozivima.

Kozin je sugerirao: “Stranka nacionalnog jedinstva, na čelu sa Bennyjem Gantzom, vjerovatno će se uskoro povući iz vanredne vlade, koja je formirana 11. oktobra, nakon početka agresije na Gazu.”

On je istakao da će “čak i ako hitna vlada sa Partijom nacionalnog jedinstva propadne, Netanyahuov blok, koji se sastoji od 64 člana, i dalje moći da ostane na vlasti”.

Smatrao je da bi “samo jaka unutrašnja opozicija u Likud stranci, koju vodi Netanyahu, mogla dovesti do demontaže uske desničarske vlade, i dovesti do izbora ili formiranja alternativne vlade s drugim liderom iz Likuda, koji može dobiti podršku unutar svoje stranke i opozicionih partija.” .

Dodao je: “U ovom trenutku posljednji scenario izgleda malo vjerojatan, a gotovo svi govore o izborima.”

“Više nije pitanje hoće li se izbori održati 2024., nego kada će biti 2024. godine, a većina članova Vlade ne želi da se izbori održe u skorije vrijeme”, rekao je Kozin.

Dodao je: “Svi (u vladi), osim možda okupacionog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira, koji, uprkos svom mizernom neuspjehu u suzbijanju kriminala u Izraelu, nastavlja da raste u anketama.”

Netanyahuu se stalno upućuje nekoliko kritika u vezi s neuspjehom u postizanju bilo kojeg od ciljeva agresije unatoč proteku 105 dana od njenog izbijanja, od kojih je najvažnija bila eliminacija Hamasove vladavine u Gazi.

Ministar u izraelskoj ratnoj vladi, Gadi Eisenkot, indirektno je kritizirao upravljanje okupacionog premijera Benjamina Netanyahua za tekuću agresiju na Gazu, ukazujući u intervjuu koji je s njim vodio hebrejski kanal 12 da se govori o potpunoj pobjedi nad pokretom “Hamas”. Realistično, pozivanje na održavanje novih izbora u roku od nekoliko mjeseci kako bi se obnovila vlast i povjerenje izraelske javnosti u vladu nakon napada 7. oktobra prošlog oktobra.