Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika je saopćilo: “Ono što je sada potrebno je trenutni prekid vatre, a ne samo dijagnosticiranje humanitarne katastrofe i upozorenje na njene dimenzije.”

Ministarstvo je u saopćenju objavljenom danas, u subotu, objasnilo da misija međunarodnih zvaničnika, Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice nije ograničena na objavljivanje više statistike o palestinskim žrtvama, upozoravanje na humanitarnu katastrofu, izražavanje zabrinutosti i usmjeravanje zahtijeva od okupatorske države koja ne sluša, već preuzima svoje zakonske odgovornosti.Moralni imperativ je da se odmah prekine vatra i preduzmu neophodne praktične mjere za zaštitu civila i osiguranje njihovih osnovnih potreba.

Istakla je da u vrijeme kada se 106. dan povećavaju zvanični i popularni međunarodni zahtjevi za zaustavljanjem genocida nad našim narodom koji je u toku, te kontinuirana upozorenja o posljedicama i dimenzijama humanitarne katastrofe među palestinskim civilima i rizicima ugrožavajući njihove živote zbog sablasti gladi, odsustva osnovnih ljudskih potreba, katastrofalnih uticaja na životnu sredinu i širenja… Epidemije: Okupatorska država nastavlja da čini nove masakre nad palestinskim civilima, ostavljajući otprilike 200 mučenika dnevno. prosjeku, pored velikog broja nestalih i povrijeđenih ljudi u svjetlu kontinuiranog kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze.

Dodala je da gospodari rata vladajuće izraelske desnice preziru sve međunarodne stavove i zahtjeve, da li da prekinu rat, da ga odmah prekinu ili da poštede civile od njegove pošasti i osiguraju njihove osnovne humanitarne potrebe, kao obavezu koja je nametnuta po međunarodnom pravu o okupatorskoj sili, a ne uslugu ili velikodušnost od okupacije. , ili pitanja koja su podložna trampi i cjenkanju, a oni također nastavljaju da udaraju u bubnjeve rata, i pokušavaju plasirati više opravdanja kako bi produžili njegovo trajanje, uz slabe argumente i izgovore da produže njihov ostanak na vlasti i da provedu svoje nedeklarirane ciljeve pražnjenja Pojasa Gaze, ili barem njegovog sjevera, od svih stanovnika.

U svjetlu ovoga, čini se da je pričanje o danu nakon rata zabava koja se promovira, i anestezija kojom se utišaju glasovi i vapaji palestinskih civila, kao rezultat nastavka i ružnoće agresija.