Euro-mediteranski monitor ljudskih prava otkrio je dokumentaciju o ubistvu izraelskih okupacionih snaga na 94 palestinska univerzitetska profesora, uz ubistvo stotina nastavnika i hiljada studenata kao dio sveobuhvatnog zločina genocida nad kojim se vodi pojas Gaze od prošlog 7. oktobra.

Euro-Med je – u današnjem saopštenju u subotu – naveo da je izraelska okupaciona vojska – među hiljadama zračnih napada na pojas Gaze – izvela namjerne i specifične napade na akademske, naučne i intelektualne ličnosti u pojasu Gaze, od kojih desetine stradali su u direktnim racijama koje su bez upozorenja gađali njihove domove, i smrskani na smrt.Pod ruševinama sa članovima njihovih porodica ili drugih porodica koje su raseljene ili su u njih raseljene.

On je istakao da prvi podaci o akcijama gađanja ukazuju da ne postoji opravdanje niti jasan cilj iza gađanja ovih ljudi.

Euro-Med Monitor je naveo da spisak koji je dokumentovao uključuje 17 osoba sa diplomama profesora, 59 sa doktorskim titulama i 18 sa magistraturama, ističući da ovaj broj nije konačan; Procjenjuje se da postoji i drugi broj ciljanih akademika, kao i onih sa visokim stepenom stručne spreme, koji nisu uračunati zbog poteškoća s dokumentacijom koje su rezultat nemogućnosti slobodnog kretanja, prekida komunikacije i interneta, te prisutnosti hiljada nestalih osoba koje još nisu pobrojane.

Također je istakao da su akademici na meti izraelskog atentata raspoređeni po raznim naukama znanja, a većina njih predstavlja temelje akademskog rada na univerzitetima u Gazi.

Euro-mediteranska opservatorija potvrdila je da ono što povećava mogućnost Izraela da namjerno cilja sve aspekte života u pojasu Gaze jeste sistematsko i široko rasprostranjeno uništavanje kulturnih objekata, uključujući istorijske, koje vrše izraelske snage.

On je naveo da je tokom više od sto dana napada Izrael direktno uništio sve univerzitete u Pojasu Gaze, kroz etape.Prva faza su bile operacije bombardovanja koje su gađale zgrade na “Islamiku” i “Al-Azharu”. univerzitete, a onda se stvar proširila i na ostale univerzitete, pa sve do Neki od njih su dignuti u zrak i potpuno razneseni nakon što su pretvoreni u vojne kasarne, kao što se dogodilo na Univerzitetu Al-Isra u južnoj Gazi, koji su izraelski mediji su prošle srijede, 17. januara, objavili video koji dokumentuje njegovo dizanje u vazduh od strane izraelske vojske, koje je uslijedilo 70 dana nakon što je pretvorena u vojnu kasarnu i privremeni pritvor.

Euro-mediteranska opservatorija je navela da preliminarne procjene također ukazuju na to da su stotine univerzitetskih studenata stradale kao rezultat tekućih izraelskih napada na pojas Gaze.

On je istakao da će uništavanje univerziteta i ubijanje akademika i studenata otežati nastavak univerzitetskog i akademskog života nakon što prestane izraelska vojna agresija, jer mogu proći godine da univerziteti mogu da nastave studije u potpuno uništenom okruženju.

Prema podacima palestinskog ministarstva obrazovanja, 4.327 učenika je ubijeno, a 7.819 je povrijeđeno, dok je 231 nastavnik i administrator poginuo, a 756 je povrijeđeno s raznim povredama.

On je istakao da je u Pojasu Gaze potpuno i djelimično uništena 281 državna škola i 65 škola koje su povezane s Agencijom Ujedinjenih nacija za pomoć i rad izbjeglicama (UNRWA).

Izraelsko gađanje škola pogodilo je 90% državnih školskih zgrada, koje su bile izložene direktnoj i indirektnoj šteti. Osim toga, oko 29% školskih zgrada ostaje nefunkcionalno zbog potpunog rušenja ili teškog oštećenja, dok se 133 državne škole koriste kao skloništa u Pojasu Gaze.

Euro-mediteranska opservatorija je naglasila da široko rasprostranjeno i namjerno uništavanje kulturnih i povijesnih dobara, kao što su univerziteti, škole, biblioteke i arhivi, koje Izrael provodi svojim vojnim napadom, dolazi u okviru izraelske javne politike stvaranja Gaze Uklonite nenastanjivo mjesto, stvarajući tako prisilno okruženje u kojem nedostaju minimalne životne potrebe i usluge. , može na kraju natjerati svoje stanovništvo da emigrira.

Euro-Med je naveo da pokretanje vojnih napada na civilne objekte, posebno one koji uživaju posebnu zaštitu, kao što su kulturno-istorijski objekti, ne samo da predstavlja teško kršenje pravila međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin u skladu sa Rimskim statutom Međunarodnog krivičnog suda, ali i dolazi u okvir zločina genocida koji je počinio.Izrael nad stanovnicima pojasa Gaze, preko kojeg ima za cilj da fizički i duhovno uništi Palestince.