Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, otvorio je jedinstvenu „sobu za poruke“ koja posjetiteljima omogućava da izraze solidarnost sa građanima Gaze.

Osnovan 2016. godine, muzej čuva lične stvari civila koji su pretrpjeli torturu i genocid u koncentracionim logorima uspostavljenim u različitim gradovima zemlje tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Zvaničnici u muzeju, istaknutoj turističkoj atrakciji, povlače paralele između zločina počinjenih nad bosanskim Muslimanima tokom rata i trenutne situacije u Gazi.

Inicijativa “soba za poruke” potiče posjetioce da prenesu podršku Gazi putem poruka kao što su “Slobodna Palestina”, “Okončaj genocid” i “Prekini vatre odmah”.

Belma Zulić, kustos muzeja, izrazila je zabrinutost zbog upadljivih sličnosti između prošlih događaja u Bosni i Hercegovini i trenutne situacije u Gazi. Zulić je naglasio da muzej ima za cilj da inspiriše akciju protiv genocida i promoviše poziv na mir.

“Zaista smo ponosni što naš muzej inspiriše ljude da okončaju genocid, pozivaju na mir i shvate potrebu za mirom”, rekao je Zulić. “Svijet mora shvatiti stvarnu potrebu da zaštiti civile i žrtve.”

Zulić je ukazao na nedostatak značajnih napora da se spriječi genocid, etničko čišćenje i kršenje ljudskih prava u Gazi, ističući hitnost globalne intervencije.

Izraelska genocidna ofanziva koja je u toku rezultirala je razarajućim žrtvama, sa skoro 30.000 ubijenih Palestinaca, čak 70.000 povrijeđenih, i sa skoro 1,8 miliona ljudi interno raseljenih.

Kustos je ponovio poruku muzeja da se moraju hitno poduzeti mjere kako bi se osigurao mir i zaštitili civili, posebno žene i djeca.

Izraelska vlada suočava se s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde, a privremena presuda u januaru poziva Tel Aviv da zaustavi genocidna djela i osigura da humanitarna pomoć stigne do civila u Gazi.