Sistemsko nasilje nad ženama, djevojkama, djevojčicama je poseban oblik ratovanja koji za cilj ima dehumanizaciju žrtve, razaranje porodice kao društevnog stuba, ponižavanje i trajne posljedice na psihu žrtava i društvo u cjelini.

U BiH smo tokom agresije u periodu od 1992. do 1995. godine svjedočili o desetinama hiljada sistemski silovanih žena, djevojaka i djevojčica, što je bilo dio politike i planiranog genocida od strane srbo-četničkih vojnih i civilnih struktura.

Ovaj način ‘ratovanja’ sada “zabrinjava stručnjake iz UN”, kao što ih je “zabrinjavao” devedesetih godina u Bosni i Hercegovini.

Stručnjaci UN-a izrazili su zabrinutost zbog navoda o kršenju ljudskih prava palestinskih žena i djevojaka u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali otkako je Izrael pokrenuo rat protiv Gaze 7. oktobra. Ured visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR) rekao je u ponedjeljak u saopćenju da je primio informaciju da su palestinske žene i djevojke “navodno namjerno pogubljene u Gazi, često zajedno s članovima porodica, uključujući njihovu djecu”. (izvor: https://balkans.aljazeera.net/news/world/2024/2/20/strucnjaci-un-a-upozoravaju-na-izraelsko-nasilje-nad-palestinskim-zenama-i-djevojkama)

Stručnjaci UN-a rekli su da su “šokirani izvještajima o namjernom ciljanju i izvansudskom ubijanju palestinskih žena i djece na mjestima gdje su tražili utočište ili dok su bježali. Neki od njih su navodno držali komade bijele tkanine kada ih je ubila izraelska vojska ili pridružene snage.”

Osim ubijanja palestinskih žena, iz Pojasa Gaze dolaze vijesti i o različitim vrstama seksualnog zlostavljanja: “Posebno smo uznemireni izvještajima da su palestinske žene i djevojke u pritvoru također bile podvrgnute višestrukim oblicima seksualnog napada, poput skidanja i pretresa od strane muških oficira izraelske vojske. Najmanje dvije palestinske zatvorenice su navodno silovane, dok je drugima navodno prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem,” rekli su UN stručnjaci.

Neke od fotografija zatvorenica u izraelskih zatvorima, na kojima je vidljivo ponižavajuće i dehumanizirajuće popstupanje prema njima, snimili su i postavili na internet sami izraelski vojnici.

Još krajnji nepoznat broj palestinskih žena, djevojaka i djevojčica je nestao u Pojasu Gaze od početka genocida 7.10. 2023. godine. Njima se gubi svaki trag. Neki pak izvještaji govore i o djeci koji su odvojena od poridica i prebačena u Izreal. O njima se također ništa ne zna, niti se zna njihov broj.

Stručnjaci iz IN su zbog svih ovih dokaza, a i navoda pozvali  na nezavisnu, nepristranu i efikasnu istragu o optužbama i Izrael na saradnju.

“Ova djela mogu predstavljati teška kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima i humanitarnog prava te dovesti do ozbiljnih zločina prema međunarodnom krivičnom pravu koji bi se mogli procesuirati prema Rimskom statutu”, rekli su stručnjaci.

“Oni koji su odgovorni za ove očite zločine moraju odgovarati, a žrtve i njihove porodice imaju pravo na punu naknadu i pravdu.”

Izražavanje zabrinutosti, pozivanje na saradnju cionističkog režima, definitivno nije dovoljno, niti ima učinka. Jedini način da se zaustavi genocid u Gazi jeste  prisiljenje Izraela da zaustavi vojna dejstvovanja i uspostava nezavisne države Palestine, u okviru granica prije 1967. godine.

Genocid na području Palestine ne traje od 7.19.2023. godine, kako mnogi  predstavljaju u javnosti, amnestirajući time cionističku politiku koja desetljećima ugnjetava Palestince, obespravljuje ih, otima njihovu zemlju i drži ih u koncentracijskim logorima.   Svi oblici genocida po međunarodnoj pravnoj definiciji na području Palestine, traju još od 1948. godine.