Danas se nastavlja postupak pred Međunarodnim sudom pravde, koji je započeo jučer. Više od 50 država i najmanje tri međunarodne organizacije obratit će se sudijama na najvišem sudu UN-a do 26. februara. Neobavezujuće pravno mišljenje očekuje se nakon višemjesečnog razmatranja sudija.

Izrael ne prisustvuje ovim saslušanjima, nego se Sudu obratio pismeno, tvrdeći da iz ovog postupka ne može izići ništa dobro, jer je tvrde “štetno za pokušaje rješavanja sukoba jer su pitanja koja postavlja Generalna skupština UN-a prejudicirana”.

Izraelska beskonačna vojna okupacija prekršila je zabranu osvajanja teritorija i pravo Palestinaca na samoodređenje, te je nametnula sistem rasne diskriminacije i aparthejda, kažu palestinski predstavnici pred Međunarodnim sudom pravde. Oni su se jučer obratili prisutnima.

“Ova okupacija je aneksija i supremacističke je prirode”, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Maliki danas pred Sudom.

Pozvao je sud da podrži palestinsko pravo na samoodređenje i proglasi da je “izraelska okupacija nezakonita i da mora odmah prestati, potpuno i bezuvjetno”.