Ministarstvo vanjskih poslova BIH još uvijek ulaže napore da evakuisani građani BIH i njihovi srodnici iz Palestine dobiju mogućnost da što prije stignu u BIH.

Vijeće ministara BiH, zbog nepostojanja kvoruma, nije donijelo Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima Palestincima koji su srodnici bosanskohercegovačkih državljana.

Ranije je Vijeće ministara odgodilo sjednicu na kojoj je trebalo razmatrati odobrenje. Al Jazeera saznaje da je Ministarstvo sigurnosti povuklo prijedlog odobrenja radi izmjene podataka o broju osoba i tehničkih korekcija za koje je, kako se navodi, potrebno vrijeme.

Među 36 osoba, državljana BiH i njihovih porodica koji su prije tri dana evakuisani u Egipat iz Pojasa Gaze, većinu čine djeca, naveo je ambasador BiH u Kataru, zemlji koja pomaže u evakuaciji bh. državljana.

“Jučer [u petak] nas je sve jako potresla vijest da 14 [osoba] izlazi, a ostali idu u drugi neki let […] u mojoj porodici ide moja kćerka Dalila, a njena djeca ostaju tu […] svi smo se digli na noge i rekli smo da neće niko da izlazi”, rekla je Sutka el-Barawi, evakuisana državljanka BiH.

Gazi prijeti potpuni kolaps nako što je izraelska vojska napala civilne objekte, uključujući bolnice u škole.