Jevrejski list Hareetz objavio je danas članak u kojem se spominju dvije bitne stvari na kojima se zasniva propaganda kija je dovela do agresije na Gazu.

“Visoki izraelski sigurnosni dužnosnici procjenjuju da je Hamas za muzički festival Nova saznao preko dronova ili od onih koji su letjeli padobranima i uputio teroriste na lokaciju koristeći svoj komunikacioni sistem.”

Prema izvoru iz policije, istraga takođe ukazuje da je borbeni helikopter ID koji je stigao na lice mesta i pucao na tamošnje teroriste očigledno pogodio i neke učesnike festivala.”

I prije ovog priznanja, si dokazi su ukazivali na to da su učesnike festivala najvjerovatnije ubile izraleske snage, zbog načina na koji su ubijeni. Naime, većina žrtava su ble spaljene što je bilo nemoguće da su radili pripadnici Hamasa obzirom da oni nisu inali takvo oružje te su raspolagali samo puške.

Savjetnik izraelskog premijera Mark Regev potvrdio je izvještaje da su spaljena tijela koja je Tel Aviv predstavio kao dokaz Hamasovih zločina zapravo palestinski borci ubijeni raketama Hellfire. On je također rekao da su pogriješili u broju žrtava te da 200 žrtava nisu izraelci.