Sveučilište DePaul priopćilo je da je otpustilo honorarnu profesoricu biologije nakon što je studentima dala izborni zadatak vezan uz rat između Izraela i Hamasa.

Prošlog svibnja Anne D’Aquino rekla je studentima da mogu pisati o utjecaju “genocida u Gazi na ljudsko zdravlje i biologiju”. Tema proljetnog semestra škole u Chicagu bila je kako mikroorganizmi uzrokuju bolesti.

Neki su učenici “izrazili značajnu zabrinutost” zbog korištenja politike u lekciji iz znanosti, rekao je DePaul.

U izjavi je dodala: “Istražili smo stvar, razgovarali s profesorom i otkrili da je negativno utjecalo na okruženje za učenje predstavljanjem stranog političkog materijala koji je bio izvan opsega akademskog predmeta kako je opisano u nastavnom planu i programu.”

“Razred je dobio novog profesora, a nastavnik je razriješen imenovanja izvanrednog nastavnika”, otkrila je.

Chicago Sun-Times izvijestio je da je oko 50 ljudi prosvjedovalo u znak podrške prošlog četvrtka i mahalo palestinskim zastavama.

“Moje otpuštanje bilo je kršenje moje akademske slobode i još jedan primjer nastojanja ove administracije da sve rasprave o Palestini i jeziku palestinskog oslobođenja preokrene u lažne tvrdnje o antisemitizmu”, rekao je D’Aquino na prosvjedu.

Istaknula je kako su znanstvenici upozorili na širenje bolesti u Gazi zbog pothranjenosti te nedostatka vode i odgovarajućih sanitarnih uvjeta.