Sami Abu Zuhri, šef političkog odjela pokreta Hamas u inozemstvu, rekao je u ponedjeljak za Reuters da su izjave američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena u vezi s prekidom vatre u Gazi pristrane prema Izraelu te da njegov stav predstavlja stvarnu prepreku postizanju sporazuma.

Dodao je: “Blinkenov govor tijekom njegova posjeta Kairu primjer je pristranosti prema Izraelu i pružanja američkog pokrića za holokaust koji se prakticira okupacijom u Gazi. Ove pozicije su stvarna prepreka postizanju bilo kakvog sporazuma.”

Prije nego što je u nedjelju napustio Kairo, uputivši se u Izrael, Blinken je pozvao vlade na Bliskom istoku da “pritisnu Hamas” da prihvati prijedlog primirja u Gazi.

“Ako želite prekid vatre, izvršite pritisak na Hamas da kaže da”, rekao je Blinken u izjavama za tisak upućenim vladama diljem regije, referirajući se na prijedlog primirja koji je podnio američki predsjednik Joe Biden.

Ministar vanjskih poslova također je dodao da “ogromna većina ljudi, bilo u Izraelu, Zapadnoj obali ili Gazi (…) želi budućnost u kojoj Izraelci i Palestinci žive u sigurnosti i miru”.