Od 2000. godine, izraelske snage svake godine ubijaju brojne Palestince . Svakog mjeseca i skoro svake sedmice, izraelske snage su ubijale palestinske muškarce, žene i djecu.

Izrael je pokrenuo velike napade na Gazu 2008-9, 2012, 2014, 2021 i 2022, uz mnoštvo manjih napada. Slično tome, bilo je brojnih invazija na gradove i sela Zapadne obale .

Ukupan broj Palestinaca ubijenih u svim ovim od 2000. do 6. oktobra 2023. godine iznosio je 10.751 .

Sada, 10. novembra, broj ubijenih Palestinaca je 21.541 . Drugim riječima, za nešto više od mjesec dana Izrael je ubio 10.790 Palestinaca.

Tokom cijelog tog vremena, otprilike 2 miliona ljudi u Gazi živjelo je u, kako mnogi nazivaju, najvećem svjetskom zatvoru na otvorenom. Utvrđena ograda okružuje Gazu, njenih nekoliko ulaza i izlaza pod kontrolom naoružanih stražara.

Bilo je izuzetno teško ući i izaći iz Gaze; čak su i djeca sa životno opasnim bolestima kojima je potrebna medicinska pomoć u inostranstvu često spriječena da odu.

Osim toga, Izrael je blokirao Gazu posljednjih 16 godina, pa čak i ranije , često sprečavajući hranu, medicinske artikle i druge potrepštine da uđu u to područje. Godine 2006. Dov Weisglass, viši savjetnik premijera Ehuda Olmerta, nazvao je ozbiljno ograničenje uvoza hrane Izraelom „stavljanjem stanovnika Gaze na dijetu“.

Otprilike 80% stanovnika Gaze su porodice čiju je zemlju i domove predaka zaplijenio Izrael 1948. godine, kada su bili prisiljeni na progonstvo. Izraelske zajednice koje okružuju Gazu izgrađene su na ukradenoj palestinskoj zemlji preuzetoj vojnom silom .

2018. godine u Gazi je počeo masovni nenasilni protest u kojem su hiljade muškaraca, žena i djece demonstrirali protiv njihovog zatvaranja i gubitka zemlje. Protesti su nastavljeni svake sedmice više od godinu i po, a izraelske snage su svake sedmice ubijale i sakatile učesnike, uključujući žene, djecu, medicinare i novinare.

Konačno, 7. oktobra došlo je do “ bijega iz zatvora ” u kojem su neki stanovnici Gaze pobjegli iz svog otvorenog zatvora i uzvratili protiv Izraela. Ubijene su stotine Izraelaca u oblastima oko Gaze ; tačan broj je nepoznat jer su izraelske snage navodno odgovorne za brojne smrtne slučajeve, a rasprostranjeno je mnogo dezinformacija .

Snage otpora uzele su 239 izraelskih zarobljenika, uključujući 30 djece, s planom da ih razmijene za preko 5.000 Palestinaca koje drži Izrael, uključujući 180 djece . Neki izraelski zarobljenici su već pušteni iz humanitarnih razloga, a da od Izraela ništa nije bilo potrebno, a barem jedna od njih rekla je da je prema njoj dobro postupano .

Dan nakon napada bjegunaca iz Gaze, izraelske snage su počele neselektivno granatirati Gazu, a u sedmicama koje su uslijedile uništile su veliki dio infrastrukture Gaze. Izraelski zračni napadi do sada su navodno bacili 27.000 tona eksploziva na Gazu. Napadi su u prosjeku ubili jedno dijete svakih 10 minuta. Dosadašnja šteta uključuje :

Najmanje 45% stambenih jedinica u Gazi je uništeno ili oštećeno
Oštećeno 279 obrazovnih objekata
Napadnuto 130 zdravstvenih ustanova
18 bolnica i 40 zdravstvenih centara van funkcije
Oštećeno 51 vozilo hitne pomoći
Oštećene su najmanje 3 crkve i 66 džamija
Izrael je tražio da se milion stanovnika Gaze iseli iz svojih domova u sjevernoj polovini Gaze na jug. Kada su mnogi to učinili, onda su povremeno bili granatirani.

Izrael je prekinuo struju u sjevernoj Gazi od 11. oktobra i spriječio je dovoljno hrane, vode i medicinske pomoći da dođu do Gaze.

Rastući broj poginulih među civilima i eskalirajuća humanitarna katastrofa naveli su ljude širom svijeta, uključujući mnoge Amerikance , da traže prekid vatre , ali Izrael nastavlja sa granatiranjem.

Čak je i pro-izraelska Bidenova administracija molila Izrael da barem napravi pauze u svom napadu kako bi humanitarna pomoć mogla doći do stanovništva. Izrael je nevoljno konačno rekao da će to učiniti, ali je nejasno u kojoj će se mjeri to zapravo dogoditi.

U međuvremenu, postoje planovi da se Izraelu da 19 milijardi dolara od poreza Amerikanaca, povrh milijardi dolara koje su američki političari davali Izraelu dugi niz godina, zahvaljujući izraelskom lobiju.

A broj mrtvih i dalje raste .

Autor: Alison Weir

Alison Weir  je izvršna direktorica If Americans Knew , predsjednica Vijeća za nacionalne interese i autorica knjige Against Our Better Judgment: The Hidden History of how the US Was Was used to Create Israel .