U izraelskom bombardovanju južnog Libana ubijena su tri novinara,  dok neprijateljstva rastu duž sjeverne granice Izraela.

Libanonska državna Nacionalna novinska agencija izvijestila je u utorak da su u “neprijateljskom bombardovanju” poginule tri osobe u oblasti Tayr Harfa, oko 1,6 km od izraelske granice.

Libanski kanal Al Mayadeen TV saopćio je da su među žrtvama dvoje njenih zaposlenih. Za treću ubijenu osobu je rečeno da je lokalni novinar i “saradnik” kanala.

“Dopisnik Farah Omar i snimatelj Rabih Me’mari ubijeni su u izraelskom napadu”, navodi Al Mayadeen u saopćenju.

“Bio je to direktan napad, to nije bilo slučajno”, rekao je direktor Al Mayadeena Ghassan bin Jiddo, ističući da je to uslijedilo nakon odluke izraelske vlade ovog mjeseca da blokira pristup web stranici kanala.

“Još jedan napad usmjeren je na novinare u južnom Libanu, pri čemu su ubijeni reporter i snimatelj koji su radili za pan-arapski kanal Al Mayadeen… Treća osoba, koja je bila s njima, također je ubijena”, rekla je Al Jazeerina Zeina Khodr, izvještavajući sa juga Liban.

“Ovdje se osjeća da izraelska vojska želi ućutkati medije i kazniti novinare”, rekao je dopisnik Al Jazeere.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je 13. oktobra da je započeo rad na blokiranju Al Mayadeenovih web stranica i programa i zatvaranju njegovih lokalnih ureda.

Izraelska vojska saopćila je da “istražuje detalje” incidenta, prenijela je agencija AFP.

Najnovija ubistva dodaju da je najmanje 50 novinara i medijskih radnika ubijeno usred izraelskog 46-dnevne agresije na Gazu, prema grupi za slobodu medija, Komitetu za zaštitu novinara.

Velika većina ubijenih novinara su Palestinci u opkoljenom Pojasu Gaze.