Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu održat će saslušanja u četvrtak i petak kao odgovor na optužbe Južne Afrike za genocid protiv Izraela .

Više od 23.000 Palestinaca je ubijeno u ratu u Gazi , uključujući više od 9.000 djece.

Južna Afrika želi hitnu naredbu kojom se Izrael poziva da obustavi svoju vojnu kampanju, koju je pokrenuo nakon napada palestinskih boraca predvođenih Hamasom 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.140 ljudi, prema izraelskim zvaničnicima.

Država je tužbu podnijela krajem decembra, pozivajući se na izjave izraelskih javnih zvaničnika i postupke svoje vojske.

To je prvi put da se Izraelu sudi prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o genocidu, koja je sastavljena nakon Drugog svjetskog rata u svjetlu zločina počinjenih nad Jevrejima i drugim proganjanim manjinama tokom Holokausta.

Šta je Međunarodni sud pravde?
Međunarodni sud pravde je najviši sud UN-a, osnovan 1945. godine, koji se bavi sporovima između zemalja i daje savjetodavna mišljenja.

Ima 15 sudija koje na devetogodišnji mandat biraju Generalna skupština UN-a i Vijeće sigurnosti.

Sud se može proširiti dodavanjem sudije sa svake strane predmeta, u ovom slučaju, Južne Afrike i Izraela.

Južna Afrika je imenovala Dikganga Mosenekea, bivšeg zamjenika glavnog sudije zemlje, a Izrael je imenovao Aharona Baraka, bivšeg predsjednika Vrhovnog suda zemlje.

Trenutne sudije u ICJ-u su iz SAD ; Rusija; Kina; Slovačka; Maroko ; Libanon ; Indija ; Francuska ; Somalija ; Jamajka; Japan; Njemačka; Australija; Uganda; i Brazil.

Kakav je slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela?
U prijavi na 84 stranice ICJ-u, Južna Afrika je rekla da su akcije Izraela u Gazi “genocidnog karaktera jer imaju za cilj uništenje značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe”.

Izrael je odbacio tužbu, nazivajući je “krvnom klevetom” – upućivanjem na antisemitske laži koje potiču iz srednjeg vijeka, u kojima se tvrdilo da su Jevreji ubijali kršćanske dječake da bi njihovu krv koristili za vjerske obrede.

Stručnjaci su aplikaciju nazvali vrlo ozbiljnim i dobro istraženim slučajem koji je donijela Južna Afrika.

“U pozadini aparthejda, protjerivanja, etničkog čišćenja, aneksije, okupacije, diskriminacije i stalnog uskraćivanja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje, Izrael, posebno od 7. oktobra 2023., nije uspio spriječiti genocid”, aplikacija kaže.

Da li je sud politički?
U teoriji br. Međutim, u praksi se sudije biraju prema državi porijekla i to su politički izbori.

Akademsko istraživanje o pristrasnosti suda sugerira da „sudije glasaju za svoje matične države u oko 90 posto vremena. Kada njihove matične države nisu uključene, sudije glasaju za države koje su slične njihovim matičnim državama – po dimenzijama bogatstva, kulture i političkog režima. Sudije također mogu favorizirati strateške partnere svojih matičnih država.”

Sudije su u svojim presudama motivirane ne samo zakonom, pokazalo je istraživanje.

Američka, njemačka i francuska vlada, od kojih svaka ima sudiju na sudu, čvrsto su podržavale izraelsku kampanju uništenja u Gazi – dajući joj ne samo političko pokriće, već i oružje u slučaju Njemačke i SAD-a.

Ko je još podržao slučaj Južne Afrike pred ICJ-om?
Organizacija islamske saradnje (OIC), 57-člani blok koji uključuje Saudijsku Arabiju, Iran, Pakistan i Maroko, izrazila je podršku tom slučaju 30. decembra.

Malezija, Turska i Jordan podržale su slučaj Južne Afrike tako što su podnijele svoje podneske ICJ-u.

Bolivija je također podržala slučaj, postavši prva latinoamerička zemlja koja je to učinila.

Koja je pravna definicija genocida?
Kada je riječ o pitanju genocida, međunarodno pravo priznaje definiciju iz člana II Konvencije UN-a o genocidu i Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda.

Ova definicija, koju je prihvatilo više od 130 zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, navodi da genocid znači djela “počinjena s namjerom da se u cijelosti ili djelomično uništi nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”.

I Izrael i Južna Afrika su strane u Konvenciji o genocidu, što znači da su obavezne da “preduzmu mjere za sprječavanje i kažnjavanje zločina genocida”, kao što je donošenje zakona ili kažnjavanje onih koji se smatraju krivima za zločin.

Kakav će značaj imati jedna presuda?
Izrael je bio jedan od osnivača ICJ-a 1950-ih, nakon ubistva šest miliona Jevreja od strane Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. Izrael koji se brani od optužbi za genocid na istom sudu vjerovatno će imati ogromnu simboliku.

Poljsko-jevrejski advokat Raphael Lemkin skovao je riječ genocid 1944. godine i neumorno je lobirao da se ona uvrsti kao zločin prema međunarodnom pravu. Njegovi napori su se isplatili kada su 1948. godine Ujedinjene nacije odobrile Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

Konvencija o genocidu čiji je Izrael potpisnik nastala je zbog Holokausta. Sada se Izrael mora braniti od istih optužbi.