Izraelski okupacijski ministar financija, Bezalel Smotrich, naredio je oduzimanje 130 milijuna šekela iz palestinskih poreznih fondova kao kompenzaciju za 28 židovskih obitelji oštećenih palestinskim operacijama.

Iznosi, od kojih neki dosežu milijune po obitelji, bit će doznačeni u narednim danima. Novac od poreza prikupljen od strane izraelske okupacijske države bit će zaplijenjen u korist Palestinske nacionalne samouprave.

Prema novinama Israel Today, neke od ovih operacija dogodile su se prije više od 20 godina. Valja napomenuti da osim očekivanih isplata u tim predmetima, postoje presude koje još nisu prebačene u riznicu te su još uvijek u raznim fazama obrade u izraelskom Ministarstvu pravosuđa.

Izraelsko ministarstvo financija kaže da odluka Smotricha otvara “zeleni put” za konfiskaciju sredstava palestinskih vlasti, što će, kako se očekuje, dovesti do vala novih tužbi protiv njih.

Novine su dodale: “Oduzimanje 130 milijuna šekela iz fondova Palestinskih vlasti pridružuje se drugim koracima koje je poduzeo Smotrich u financijskim odnosima s Palestinskim vlastima, unatoč intenzivnom američkom pritisku da se to zaustavi.”