Libanski premijer Najib Mikati smatrao je u petak da je pričanje o smirivanju Libana samo bez brzog prekida vatre u Gazi “nelogično”.

Ovo je uslijedilo u intervenciji Mikatija na početku prve sjednice Vlade u novoj godini u Vladinoj palači u centru Bejruta, navodi se u saopštenju Mikatijevog ureda za medije.

Mikati je rekao: “Obavijestili smo sve (međunarodne) delegate koji su posjetili Liban da je pričanje samo o primirju u Libanu nelogično.”

Dodao je: “Na osnovu našeg arapskog ponašanja i principa, zahtijevamo da se što prije postigne primirje u Gazi, paralelno sa ozbiljnim prekidom vatre u Libanu.”

Mikati je nastavio: “Ne prihvatamo da naša braća budu podvrgnuta genocidu i uništenju, i samo tražimo poseban dogovor s nekim.”

Istakao je da je „trenutna situacija bolja nego prije dva mjeseca u smislu da se počinje razumijevati libanonsko gledište, koje sam prenio i američkom izaslaniku Amosu Hocksteinu (četvrtak), a to je da postoje međunarodne rezolucije od 1949. do Rezolucije 1701.”

Mikati je istakao: “Izrael nije implementirao sve ove međunarodne rezolucije, dok mi stalno potvrđujemo da smo pod međunarodnim legitimitetom i naša ministarska izjava potvrđuje poštovanje svih međunarodnih rezolucija.”

On je rekao: „Ako je potrebno da se postigne stabilnost na jugu i pograničnom području, onda treba implementirati sve međunarodne rezolucije, počevši od sporazuma o primirju iz 1949. godine, a onda možemo preći na razgovore o aranžmanima stabilnosti u jug.”

U tom kontekstu, Mikati je pohvalio inicijativu Južne Afrike da podnese tužbu protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde zbog optužbi za počinjenje zločina genocida.

Rekao je da se Liban “raduje pravednoj i brzoj presudi koja odražava poštovanje vrijednosti i ljudskih prava, posebno međunarodnog humanitarnog prava”.

U znak “solidarnosti s Pojasom Gaze”, Hezbolah i palestinske frakcije u Libanu razmjenjivale su povremeno svakodnevno bombardiranje s izraelskom vojskom od prošlog 8. oktobra. Što je ostavilo mrtve i ranjene na obje strane “Plave linije” podjele.

Sukobi su eskalirali otkako je Izrael ubio Saleha Al-Arourija, zamjenika šefa političkog biroa Hamasa i šest njegovih kadrova, u zračnom napadu na južno predgrađe Bejruta 2. januara.

Izrael je takođe ubio Hezbolahovog istaknutog terenskog vođu, Wissam Tawila, kroz raciju koja je ciljala njegov automobil u južnom Libanu 9. ovog mjeseca.