MSF je rekao da “praktički više nema zdravstvenog sustava u Gazi” nakon što je većina usluga u bolnici Nasser, gdje NVO još uvijek radi, “sada nefunkcionalna”.

Organizacija je u priopćenju izrazila svoje žaljenje što su “kirurški kapaciteti bolnice Nasser”, najveće zdravstvene ustanove u Khan Yunisu u južnom Pojasu Gaze, postali “gotovo nepostojeći”, napominjući da je “nekolicina članova medicinskog osoblja koji su ostali u bolnici se moraju nositi s vrlo malim zalihama opreme.” “Medicinska”.

Organizacija je također rekla da, dok je većina bolničkog osoblja i tisuće ljudi koji su se u njoj sklonili raseljena posljednjih dana, bilo je između 300 i 500 teško ozlijeđenih pacijenata koji nisu mogli biti evakuirani “zbog opasnosti i nedostatka ambulantnih kola”. u medicinskoj ustanovi.

“Uz funkcioniranje bolnice Nasser i Europske bolnice zatvorene, u Gazi praktički više nema zdravstvenog sustava”, rekao je Guimet Thomas, medicinski koordinator za MSF, u izjavi.

Organizacija je izjavila da je “cijeli zdravstveni sustav sada van funkcije” u Stripu.

Samo 8 od 36 bolnica otvorenih prije rata još uvijek rade “djelomično” u Gazi, prema organizaciji.

Na jugu, gdje izraelska okupacijska vojska trenutno eskalira svoje vojne operacije i napade, posebno u Khan Yunisu, sve su bolnice postale “prepune ili nedostupne”, prema organizaciji.