Šef izraelske agencije za opštu bezbednost (Shin Bet) Ronen Bar pozvao je na sednici bezbednosno-političkog mini-ministarstva (ratnog kabineta) da se formira zvanična istražna komisija o događajima “crne subote” pozivanje na operaciju Al-Aqsa poplave koju je izveo “Hamas” 7. oktobra./prošlog oktobra.

Izraelski kanal 12 je rekao: “Zahtjev šefa Shin Beta uslijedio je nakon što je predstavnik Kneseta Tali Gottlieb, iz stranke Likud, govorio o teoriji zavjere koja stoji iza događaja od 7. oktobra.”

„Molim vas da danas najavite formalnu istražnu komisiju“, rekao je Bar ministrima.

Dodao je: “Javnost žudi za ovim, a Shin Bet žudi za tim. Na ovaj način bit će kraj svim lažima i teorijama zavjere.”

Bar se osvrnuo na tvit MK Gottlieba i upozorio da je “objavljivanje identiteta boraca klizav teren za borce Mosada, Shin Beta i AMAN-a (Vojno obavještajno odjeljenje)” i dodao: “Molim vas da nam pomognete, osudite ovo i To su borci koje šaljete u bitku.” “Ako se ne pobrinemo za njih. Sada će identitet naših boraca biti izgubljen.”

Kanal je rekao: “Ovo je neobičan zahtjev šefa Shin Beta, i ukazuje na raspoloženje šefa Shin Beta i njegovih zaposlenika, koji su se usred rata našli podložni napadima i klevetama svih vrsta zaverenici.”

Shin Bet je odgovorio na izvještaj kanala, rekavši: “Ne pozivamo se na ono što je rečeno u vladinim raspravama. Biće jasno da će, suočeni sa lažnim optužbama koje su se nedavno čule protiv zaposlenih u organizaciji ( Shin Bet), da će organizacija i njen čelnik nastaviti da čvrsto štite zaposlenike Shin Beta.” Od onih koji im nastoje nanijeti štetu i povjerljivosti rada službe suočene sa sigurnosnim prijetnjama s kojima se suočava Država Izrael.”

Isti kanal je u četvrtak objavio da je „šef Šin Bet poslao oštro pismo predsedniku Kneseta, predsedniku odbora za spoljne poslove, vladinom pravnom savetniku i vojnom sekretaru premijera, u kojem je napao Poslanik Tali Gottlieb, koji je govorio o teorijama zavjere koje uključuju sigurnosne službe, uključujući Mossad i Shin Bet.” To je dovelo do napada Hamasa.