Knesset (Izraelski parlament) će ove sedmice raspravljati o kontroverznom nacrtu zakona o “pogubljenju palestinskih zatvorenika” za prvo odobrenje, rekao je takozvani izraelski ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir.

Ben Gvir je u postu na X (bivši Twitter) rekao da će u ponedjeljak iznijeti zakon o smrtnoj kazni za palestinske zatvorenike, koji je već pripremila njegova stranka Otzma Yehudit, Komitetu za nacionalnu sigurnost Knesseta.

“Kneset će u ponedjeljak raspravljati o pripremama za prvo čitanje zakona o smrtnoj kazni za palestinske zatvorenike”, napisao je.

Dodao je da se očekuje da će nacrt dobiti podršku svih članova Kneseta.

Prošlog marta, u preliminarnom čitanju, Kneset je odobrio nacrt zakona koji predviđa da sudovi mogu izreći smrtnu kaznu onima koji ubiju Izraelca iz nacionalističke motivacije. Međutim, to se ne bi odnosilo na Izraelca koji je ubio Palestinca.

Primarni zakon je podnio Ben Gvir, a podržao ga je premijer Benjamin Netanyahu. Naišla je na talas protivljenja.

Hamas, palestinski pokret otpora, obećao je da takva politika neće spriječiti palestinski narod da iskoristi svoje pravo na otpor okupatorskom režimu i njegovim ilegalnim naseljenicima.

Zakon o smrtnoj kazni bio je predložen u Izraelu više od jednom u posljednjih nekoliko godina, ali je Kneset do sada odbijao da ga usvoji. Nacrt zakona mora biti poboljšan tri puta u Knesetu da bi postao efikasan.

U februaru su stručnjaci UN-a u izjavi izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućeg ponovnog uvođenja smrtne kazne.

Takvi zakoni “pate od nedostatka pravne preciznosti, krše kritično važna prava i izgleda da ne ispunjavaju propisane pragove zakonitosti, nužnosti, proporcionalnosti i nediskriminacije prema međunarodnom pravu”, navodi se u saopštenju.

“Izraelski režim zatvara više od 7.800 Palestinaca u svojim zatvorima, uključujući oko 300 djece i 72 žene, prema Qadura Faresu, šefu Komisije Palestinske uprave za pitanja zatvorenika.

Rekao je da broj ne uključuje zatvorenike iz Gaze, za koje je rekao da Izrael odbija otkriti.

Ben-Gvir je u utorak objavio video iz svoje posjete jednom od zatvora u kojem je rekao da se palestinski militanti drže u najstrožim uslovima, a izraelska nacionalna himna svira na zvučnicima cijeli dan.

Rekao je da se nada da će zakon koji podržava smrtnu kaznu za Palestince uskoro biti usvojen nakon preliminarnog glasanja u Knesetu.

Ranije u januaru, Ben Gvir je podstakao Kneset da usvoji zakon o upotrebi smrtne kazne na električnim stolicama za Palestince uključene u osvetničke operacije i napade na izraelske vojne snage i naseljenike.

Izraelski ministar krajnje desnice također je pozvao na uvođenje policijskog sata u palestinskim naseljima koja predstavljaju prijetnju Izraelu i hapšenje onih koji drže oružje.