Tri američka vojnika su poginula, a više od 30 je povrijeđeno u napadu dronom na američku vojnu bazu u Jordanu, javio je u nedjelju CNN, pozivajući se na američke zvaničnike. 

Prema američkoj novinskoj mreži, ovo je “prvi put da su američke trupe ubijene od neprijateljske vatre na Bliskom istoku od početka rata u Gazi”.

Napad je navodno izveden na Tower 22, vojnu ispostavu u blizini granice sa Sirijom. 

Islamski otpor u Iraku preuzeo je odgovornost za veliki napad na američku vojnu bazu u Jordanu. SAD su saopštile da bi broj žrtava “mogao rasti”.

CNN je izvijestio da je “nejasno zašto protuzračna odbrana nije uspjela presresti dron, što se čini prvim poznatim napadom na toranj 22 od početka napada na američke i koalicione snage 17. oktobra”.

Američki zvaničnici rekli su za Associated Press da je veliki dron pogodio američku bazu koja se koristila za pomoć jordanskim snagama. AP je citirao američkog zvaničnika koji je rekao da bi broj vojnika ranjenih u napadu “mogao rasti”.

Washington Post citirao je visokog zvaničnika Islamskog otpora u Iraku koji je preuzeo odgovornost za napad dronom na američku stranicu. 

„Kao što smo ranije rekli, ako SAD nastave da podržavaju Izrael, doći će do eskalacije“, navodno je rekao zvaničnik, dodajući da su „svi američki interesi u regionu legitimne mete i da nas nije briga za pretnje SAD da će odgovoriti“ .

Visoki zvaničnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, rekao je da je napad očekivana eskalacija, s obzirom na slijepu podršku SAD-a izraelskom genocidu u Gazi.

Zvaničnik je rekao da je Hamas više puta upozoravao da će se rat proširiti na cijeli region ako se ne izvrši pritisak na Izrael da zaustavi rat.