Demonstranti su u subotu tražili ostavku premijera Benjamina Netanyahua i oslobađanje talaca u Gazi.

Na snimku na X, vidi se kako policija oduzima transparent Stop the Genocide od demonstranata, dok se na drugom vidi demonstrant odveden od policajaca dok viče Slobodna, Slobodna Palestina. Pet osoba je navodno uhapšeno.

Prema novinskoj agenciji Anadolu, izraelska televizija je izvijestila da je policija “pokušala rastjerati demonstrante na trgu Pariz, u centru zapadnog Jerusalema, gdje je nekoliko njih uhapšeno”.

U Tel Avivu je policija uhapsila nekoliko demonstranata na trgu Kaplan u centru grada, dok je stotine nasilno rasterano, a zaplijenjena je i dio opreme za proteste, navodi list Yedioth Ahronoth, prenosi Anadolu.

U njemu se navodi da se “hiljade Izraelaca okupilo na trgu Kaplan tražeći ostavku premijera Benjamina Netanyahua i prijevremene izbore”.

Demonstranti su uzvikivali “Izbori sada” i pozivali na hitnu smjenu Netanyahua, prenose izraelski mediji, prenosi Anadolu.

Nekoliko drugih područja u Izraelu svjedočilo je protestima sa hiljadama učesnika, tražeći smjenu vlade i oslobađanje talaca, dodaje se u izvještaju.

Kako su se protesti intenzivirali, Netanyahu je kritizirao demonstracije porodica talaca u Gazi kao “beskorisne i doprinose zahtjevima Hamasa”.

Ovi protesti postaju uobičajeni, posebno u Tel Avivu.