Danas, u četvrtak, izraelski okupacioni vojni i izviđački avioni nastavljaju da nadlijeću sela zapadnog i centralnog libanskog sektora, stižući do periferije grada Tira i preko rijeke Litani i nekoliko libanonskih regija, izvodeći nekoliko zračnih napada na nekoliko južnih regiona.

Lokalni izvori rekli su za Quds Press da se “pokret egzodusa iz južnih libanonskih gradova prema sigurnim područjima povećao s eskalacijom izraelskog okupacionog bombardovanja”.

Posebno je grad Tir, južno od Libana, primio veliki broj raseljenih, jer je broj zvanično registrovanih raseljenih lica premašio 24 hiljade, ne računajući raseljene koji nisu registrovani u opštinama.

Prema brojkama koje je Međunarodna organizacija za migracije objavila na svojoj internet stranici na platformi „X“, između 8. oktobra i 5. decembra raseljeno je oko 58.835 ljudi, od kojih je većina bila iz južnog Libana i drugih regiona zemlje, zbog događajima na granici Jug.

U tom kontekstu, istraživač i politički promatrač, Muhammad Abu Laila, rekao je da je “regija na vrućoj ploči”, napominjući da “Sjedinjene Države razmatraju svoje opcije ako se rat proširi na regiju i počinju osjećati realnost opasnosti koje proizlaze iz nastavka rata u Gazi.”

Abu Laila je u ekskluzivnom intervjuu za Quds Press dodao da je “događaj počeo da poprima geopolitičke dimenzije”.

Abu Laila je nastavio rekavši: “Cionistički entitet i dalje vjeruje da bi prilike za vojni pritisak na terenu u Pojasu Gaze mogle natjerati otpor na velike ustupke,” ali činjenice na terenu dokazuju pozicije otpora koje su suprotne želji okupacije.

Takođe je istakao da je „otpor, kako u vojnom tako i u političkom aspektu, i uprkos teškom i bolnom ubistvu šeika Saleha Al-Arourija i njegove braće, još uvek, zahvaljujući Bogu, čvrst i sposoban da snagom vodi bitku , sposobnost, efikasnost i stabilnost, bilo u pojasu Gaze ili u libanonskoj areni.”

U srodnom kontekstu, Abu Laila je smatrao da Hezbolah u Libanu vodi bitku na ljestvici “ravnoteže zlata”. Odnosno, on to vodi prema vrlo preciznim proračunima kako bi izbjegao svako moguće klizanje u širok i destruktivan rat, napominjući da je više puta potvrdio svoju spremnost da se bori protiv konfrontacije do kraja.”

Govoreći o posljedicama ubistva šeika Saleha Al-Arourija i njegovih pratilaca, te naknadnog atentata na istaknutog vođu Hezbolaha u južnom Libanu prije nekoliko dana, Abu Laila je istakao da „činjenice na terenu u Libanu ukazuju da stvari idu ka daljem pogoršanju i daljoj eskalaciji s obje strane granice.” .

On je smatrao da su “ti koji kontrolišu tempo bitke u Libanu američka i iranska strana, jer obje strane, prema njihovim izjavama, ne žele nikakvo produženje rata niti bilo kakav regionalni rat, iako Netanyahu ima skrivene namjere da ukazuju na njegovu želju da eskalira rat sa libanonskim frontom i otvori bitku koja se proteže preko svih zemalja.” Libanonac i ne samo u južnom Libanu.

U istom kontekstu, šef komiteta naselja Margaliot u sjevernoj Palestini rekao je da je ministar sigurnosti u izraelskoj okupacionoj vladi Yoav Galant obećao vratiti Liban u kameno doba, ali su na kraju naselja ostala „bez struje i vratio u kameno doba.”

Ovo dolazi nakon što su hebrejski mediji objavili da su nedavna lansiranja projektila koje je lansirao „Islamski otpor“ u Libanu dovela do nestanka struje u nekoliko naselja u Gornjoj Galileji, uključujući „Kiryat Shmona“, „Margaliot“, „Manaru“ i „Miskav“. “general”.

Ranije danas, “Islamski otpor” u Libanu saopštio je da je gađao izraelsko naselje “Kirijat Šmona” sa desetinama projektila, kao odgovor na napad na Dobrovoljni centar civilne odbrane u Haninu, na jugu zemlje.

Otpor je u svom saopćenju ponovio tvrdnju da je “otpor spreman odmah odgovoriti na svaku agresiju na civile, nakon što je ranije objavljeno da su u izraelskom gađanju Centra civilne odbrane prijavljena dva mučenika i jedan broj ranjenih”.

Prema izraelskim medijima, “gađanje naselja otpora rezultiralo je sa 7 žrtava kao preliminarnim žrtvama.”

U južnom Libanu, “Islamski otpor” je ispalio direktnu vatru iz Libana prema lokalitetu Al-Malikiyah. Danas popodne su borci otpora raketnim oružjem gađali i skup okupacionih vojnika u Tal Sha’aru, uzrokujući direktne pogotke.