Međunarodni sud pravde nastavio je u petak svoje sjednice na suđenju Izraelu po optužbama za počinjenje zločina “genocida” u Pojasu Gaze, na osnovu tužbe koju je podnijela država Južna Afrika i koju podržavaju desetine zemalja, u istorijskom presedanu u palestinsko-izraelski sukob.

Na današnjoj sjednici sud će saslušati odgovor Izraela na tužbu koju je protiv njega podnijela Južna Afrika.

Jučer, u četvrtak, Međunarodni sud pravde započeo je svoju prvu sjednicu na suđenju Izraelu po optužbama za počinjenje zločina “genocida” u Pojasu Gaze, pošto je Južna Afrika sudu predala razrađen dosije od 84 stranice, u kojem je prikupila dokaze o izraelskom ubijanje hiljada Palestinaca u Pojasu Gaze, i stvaranje uslova “Spremni da im nanesu fizičko uništenje”, što se smatra zločinom “genocida” nad njima.

Saslušanja su se bavila isključivo zahtjevom Južne Afrike za hitnu akciju kojom bi se Izraelu naložilo da obustavi svoje vojne operacije u Pojasu Gaze.

Sudske sjednice su započele uvodnim izlaganjem južnoafričkog državnog odvjetnika i ministra pravde Ronalda Lamole, nakon čega je uslijedilo izlaganje južnoafričkog predstavnika pred sudom.

Tužba Južne Afrike pred Međunarodnim sudom pravde protiv Izraela, okupacione sile, dobila je arapsku i međunarodnu podršku i podršku.

Od sedmog oktobra prošle godine, okupacija je pokrenula razornu agresiju na pojas Gaze, ostavljajući beskonačan broj žrtava od više od 23.000 mučenika i 59.000 ranjenih, od kojih su više od 70% žene i djeca, a više od 7.000 ljudi nestalo je pod Ruševine, pored masovnog uništenja infrastrukture i neviđene zdravstvene i humanitarne katastrofe.