Yedioth Ahronoth – Izraelski list Yedioth Ahronoth tvrdi da Jordan i Saudijska Arabija pomažu Izraelu da probije pomorsku blokadu nametnutu plovidbi u Crvenom moru. Umjesto da kruže Afrikom i stignu do Izraela dugim i skupim putem, izraelske brodarske kompanije istovaruju svoje tereta u lukama Arapskog zaljeva i odatle Roba stiže u Izrael kamionima kopnenim putem preko Saudijske Arabije i Jordana.

Prema tvrdnji lista, izraelske brodarske kompanije pronašle su inovativan način da zaobiđu pomorsku blokadu koju su Huti nametnuli Izraelu:

Usmjerava brodove sa istoka prema lukama Bahreina i Dubaija, a odatle prevozi robu kamionima preko Saudijske Arabije i Jordana do Izraela.

Prema hebrejskim novinama, desetine kamiona stiglo je na kopno prošlog mjeseca i dovezlo robu koja je ranije mogla stići preko Crvenog mora.

(Kreativni) koridor, prema opisu novina, dovest će robu u Izrael prije Pashe. Nakon blokade koju su nametnuli Huti, globalne brodarske kompanije počele su ploviti oko Afrike i stizati do Izraela preko Sredozemnog mora.

Zbog desničarske blokade, oni koji i dalje plove prema Izraelu produžili su putovanje za mjesec dana ili više zbog obilaznog koridora oko Rta dobre nade. Ostale kompanije koje kruže Afrikom odbijaju ploviti direktno u Izrael iz straha od Huta projektile, a istovaruju pošiljke u grčkim lukama ili lukama.U Italiji. Ovo povećava vrijeme punjenja.

Jedna kompanija koja je pronašla način da zaobiđe blokadu Huta je Mantfield Logistics, koja se smatra jednom od vodećih kompanija za transport i logistiku u Izraelu sa predstavništvom širom svijeta. U koordinaciji sa izraelskim ambasadorom u Bahreinu, brodovi iz Kine i Indije upućeni su u luke Bahreina i Dubaija, gdje je saudijskim i jordanskim kamionima roba iskrcana i kopnom ukrcana u Izrael.

Kamioni su se probijali od Perzijskog zaljeva preko Saudijske Arabije i Jordana do mosta šeika Huseina – gdje su istovarili robu u izraelske kamione i tako je roba ušla u Izrael.

Samo u proteklih nekoliko dana u Izrael su ušla tri kamiona prema fabrici boja Nirlat u Nir Ozu, koja više nije bila u upotrebi zbog napada Hamasa.

Izvršni direktor Mantfielda je rekao: „Danas se nosimo s prijetnjom Huti za brodske puteve tako što ćemo najkraćim i najjeftinijim putevima uvoziti robu sa istoka preko Saudijske Arabije, a odatle se roba transportuje kamionima do Jordana, a zatim u Izrael.”

Prednost kopnenog koridora je brzina. List navodi da je trošak transporta kontejnera sa istoka u Izrael prije rata koštao oko 2.000 dolara. Danas, zbog dužine obilaznog puta, cijena je skočila na 8.000 dolara po kontejneru. Ako je kontejner trebao stići u Izrael u roku od 30 dana prije, danas je vrijeme produženo na 60 dana. Kopnena isporuka iz Zaljeva preko Saudijske Arabije i Jordana traje između 15 i 20 dana.

Postoji još jedna kompanija koja je aktivna u kopnenom mostu preko Crvenog mora, a to je Traknet, koja je nedavno potpisala inicijalni sporazum sa egipatskom kompanijom kojim se dozvoljava korištenje izraelskih graničnih prelaza za kopneni transport robe, od luke Dubai, preko Saudijske Arabije i Jordan u Izrael, a odatle preko Sredozemnog mora ili kopnom u Egipat.

Elhanan Friedman, izvršni direktor Tracanta, rekao je: “Ovo je povijesni ekonomski napredak, naglašavajući ekonomsku i trgovinsku saradnju između arapskih zemalja koje su se pridružile Izraelu, kako bi se prevladala jemenska blokada.”