Hebrejski kanal 12 otkrio je detalje nacrta rezolucije o transferu palestinskih poreskih sredstava, koji je jutros odobrio izraelski sigurnosni i politički kabinet.

Hebrejski kanal je objavio da je, u svjetlu velikog američkog pritiska, Vlada pristala danas da prebaci sredstva Palestinskim vlastima “putem treće zemlje”.
Prema nacrtu rezolucije koji je objavio Channel 12, sporazum uključuje stavljanje sredstava na “namjenski kreditni račun” kod Norveške i omogućava njihovo zamrzavanje u slučaju da jedna od strana “krši” široke linije.
Također je navedeno: “Zamrznuta sredstva će se prenositi svakog mjeseca na ‘povjerenički račun’, prema posebnoj izjavi koju će svaki mjesec slati država, a sredstva neće biti prebačena Palestinskim vlastima ili bilo kojoj drugoj strani bez prethodnog odobrenja izraelskog ministra finansija i odluka neće biti donesena.” Ona će stupiti na snagu tek nakon što Norveška potpiše pismo o obavezi da će se pridržavati svih uslova rezolucije, uz pismo od Sjedinjene Države navodeći da će raditi na podršci implementaciji nagodbe.
Ured izraelskog premijera saopćio je da je ovo “međunarodna ratifikacija vladine odluke da Izrael neće prebacivati ​​sredstva u Gazu”.
Prema nacrtu rezolucije, “Sjedinjene Države i Norveška poštuju odluku Vlade kojom je naloženo prestanak transfera sredstava Gaze u Gazu, te stoga zamrznuta sredstva neće biti prebačena Palestinskim vlastima, već će ostati u rukama treće zemlje, a sredstva se neće prenositi ni na koji način osim uz odobrenje ministra finansija.” „Izrael, čak ni preko treće strane”.

U rezoluciji se dodaje: “Svako kršenje sporazuma omogućava Smotrichu da odmah zamrzne sva sredstva dodijeljena Palestinskim vlastima, a Sjedinjene Države su garancija za provedbu širokih smjernica.”
Netanyahu je upućivao zaposlenike na organizovani rad na implementaciji detaljnog plana u skladu sa zakonom.

Kako će se ova odluka implementirati u praksi?
Prema onome što je navedeno u odobrenom nacrtu rezolucije, Norveška će kao treća strana zadržati novac i neće dati nikakav drugi novac u zamjenu za njega – čak ni u obliku zajma, što znači da će novac ostati u Računi u norveškim bankama, a u isto vrijeme, Amerikanci će dati garancije Izraelu da novac neće nestati.Pojasu Gaze sve dok je Hamas na vlasti.
U sklopu sporazuma, Sjedinjene Države će moći kontaktirati predsjednika Mahmouda Abbasa i uvjeriti ga da prihvati ova sredstva uz razumijevanje da će onog dana kada Hamas napusti vlast u Gazi, biti moguće prebaciti sredstva i u Gazu.

Stoga, s jedne strane, Netanyahu podiže američki pritisak na njega, a zadovoljan je i Smotrič.

Hebrejski 12 je rekao: “Smotrich se protivi bilo kakvom planu transfera sredstava, a nakon toga je pristao da ih prenese samo Palestinskim vlastima na Zapadnoj obali, prema prijevodu Sada News, a sada se također slaže, pa čak i preuzima inicijativu zacrtati transfer proporcionalnog dijela sredstava u Gazu, koja će stići samo do Gaze.” Nakon promjene vladavine Hamasa.
Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir bio je jedini koji se protivio sporazumu, dok su ga Smotrich i Orit Struck podržali.
Hussein Al-Sheikh: Bilo kakvo odstupanje od naših finansijskih prava ili bilo koje uslove koje nameće Izrael je neprihvatljivo
Sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije, Husein Al-Šeik, rekao je, prema Sada News-u, da „svako odstupanje od naših finansijskih prava ili bilo koje uslove koje je postavio Izrael koji se zasnivaju na sprečavanju vlasti da plaća našim ljudima u mi odbacujemo pojas Gaze.”
Dodao je: “Pozivamo međunarodnu zajednicu da zaustavi ovo ponašanje zasnovano na piratstvu i krađi novca palestinskog naroda i prisili Izrael da prebaci sav naš novac.”
Od prošlog 9. novembra, palestinsko ministarstvo finansija odbija da primi sredstva za “očišćenje” od poreskih prihoda, nakon što je Izrael odbio dio njih od “dodjela u Pojasu Gaze”.