MOJ UMMETE – NE OČAJAVAJ 

ALLAHOVA JE ODUVIJEK I ZAUVIJEK

BILA PRVA I ZADNJA – RIJEČ

Mustafa Cerić

Danas je trideset osmi dan kako izraelska vojska ubija palestinsku djecu u Gazi – jedno dijete svakih deset minuta. Zbirni broj ubijene djece je već preko 4.300. Hiljade djece je povrijeđeno. Oko 1.200 djece se nalazi pod ruševinama.

Danas je dva dana (na 26. dan izraelske invazije na Gazu) od samita u Rijadu, gdje su se čelnici pedeset sedam država Ummeta sastali radi spašavanja Gaze. Svi dojedanog su govorili pravo i zahtijevali odlučno da Izrael odmah i bezuvjetno prestale ubijanje djece – pedocid u Gazi te da se uspostavi trajni mirovni sporazum o uspostavi palestinske države na liniji razdvajanja iz 1967. godine sa glavnim gradom istočnog Jerusalima.

Slika skupa u Rijadu vođa Ummeta izgledala je impresivno i obećavajuće ako ništa drugo, a ono zbog činjenice da je muslimanski Ummet – oko dvije milijarde u svijetu – prvi puta u modernoj povijesti vidio i doživio riječ tawīda i tawīd riječi muslimana na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz i prestolonasljednik Muhamed Bin Salman zaslužuju pohvalu Ummeta što su okupili vođe arapskog-muslimanskog svijeta, pokazavši im praktično gdje i kako se može i mora djelovati jedinstveno i odlučno u suočavanju sa izazovima današnjice. Šehidska krv palestinske djece je ujedinila (raz)jedinjeni arapakso- muslimanski svijet.

Gledajući slike i slušajući jedinstvene govore arapsko-muslimanskih vođa, Ummet je s nestrpljenjem čekao njihov gromoglasni glas, koji bi zaustavio ubicu palestinske djece u Gazi i zaprijetio njegovim pomagačima da im slijedi diplomatski, ekonomski i vojni otpor ne samo časnog Ummeta od blizu dvije milijarde u svijetu, već i časnog  humanog i slobodarskog svijeta, koji na primjeru Gaze razotkriva saučesništvo Zapada u flagrantnom činjenju ratnih zločina genocida i pedocida.

Riječ je o šokantnim dvostrukim standardima i licemjerju takozvanih zapadnih lidera, koji se sve više otkrivaju kao lažovi, psihopate i kriminalci. Zar, nakon Gaze,  treba vjerovati njihovim krokodilskim suza za muslimanima Ujgurima u Kini? Zar ne vidite da  to što svjedočimo danas u Gazi je duboko historijsko, a to je totalni  kolaps zapadno-europskog  imidža o zamišljenom demokratskom i moralno-političkom autoritetu, kao i totalna izdaja judeo-kršćanskog civilizacijsko-etičkog poretka na principu religijskog dijaloga i suživota u svijetu.

Očito je da širom svijeta rastu ogromni javni protesti protiv užasnog pokolja civila u Gazi i na Zapadnoj obali od strane izraelskih državnih vojnih snaga. Evropski i sjevernoamerički gradovi, uključujući Washington DC, London, Berlin i Pariz, vide milione građana kako marširaju u znak protesta, ne samo protiv izraelskih državnih zločina, već i – što je jednako važno – izopačene krivice vlastitih vlada u omogućavanju genocidnog uništenja palestinskog naroda.

Sve to je mogao i trebao biti motiv vođama Ummeta u Rijadu da jasno i glasno povuku liniju između prijatelja i dušmana Ummeta po cijenu svega što Ummet ima, a ima čast vjere i ponos borbe za istinu, pravdu, mir i pomirenje.

Ummet ima hrabre sinove, poput boraca u Gazi, koji odolijevaju više od jednog mjeseca najjačoj i najsmrtonosnijoj vojnoj sili zemaljskoj, koja kukavički gađa bolnice i ubija djecu, jer nema hrabrosti da se suoči licem u lice sa hrabrim palestinskim borcima u Gazi.

Izraelske kukavice gađaju bolnice, škole, džamije i crkve jer im je još samo to ostalo da pokažu svijetu koliko su nemilosrdno genocidni. No, oni zaboravljaju da nad silom zemaljskom postoji sila nebeska, koja je nepobjediva.

Pitajte Francuze ko ih je najurio iz Alžira?

Najurila ih je sila nebeska, koju je imao Abdulkadir Al-Džazairi.

Pitajte režim aparthejda u Južnoj Africi ko ga je porazio?

Porazila ga je sila nebeska, koju je imao Nelson Mandela.

Pitajte srpske zločinačke snajperiste i granatdžije ko im nije dopustio da osvoje Sarajevo ni nakon 1425 dana opsade?

Nije im dopustila sila nebeska, koja čuva Sarajevo od svih starih i novih dušmana.

Ali, nije se čula u Rijadu ta snažna i djelotvorna riječ vođa našeg Ummeta jer da jeste izraelski napad na Gazu bi se zaustavio, zaustavilo bi se gađanje bolnice Al-Šifa u Gazi, zaustavilo bi se ubijanje palestinske djece u Gazi, zaustavili bi se napadi na palestinske kampove na Zapadnoj Obali, zaustavila bi se hapšenja palestinskih momaka na Zapadnoj Obali pod sumnjom da su Hmasovci, zaustavila bi se sramota Ummeta blizu dvije milijarde, Ummeta prema kojem zloćudne sile nemaju ni truna poštovanja – ama baš ni truna.

Šta vam (nam) vrijedi vaše bogatstvo ako nemate (nemamo) ni trun časti, poštovanja i moći pred lažnim prijateljima da budu na strani humanosti umjesto na strani genocida i pedocida nad djecom naše braće u Gazi?

No, ima popravni ako ste, ako smo, išta naučili iz samita u Rijadu, a to je da se naknadno u ime samita u Rijadu stavi do znanja ubici – Izraelu palestinske djece u Gazi i njegovim pomagačima da sve učesnice od pedeset sedam zemalja Ummeta prekidaju diplomatske i svake druge odnose sa svima koji pomažu i podržavaju izraelskoj vojsci u činjenju genocida i pedocida u Gazi te da će palestinski borci za slobodu u Gazi dobiti svaku potrebnu pomoć kako bi oslobodili Palestinu i vratili čast i ponos Ummetu. Nema drugog puto do ummetske slobode!

Ljubav prema Palestini nije mržnja prema Židovima. Jer nisu svi Židovi cionisti, niti su svi cionisti Židovi. Mnogo je cionista kršćana, ali je mnogo i Židova koji su anticionisti. Biti anticionista ne znači biti antisemit. No, biti protiv cionističkog kolonijalizma Palestine i zločina protiv čovječnosti u Gazi znači biti na pravoj strani povijesti, znači biti protiv cionističko-izraelskog  genocida i pedocida u Gazi.

Moj Ummete, teška su ovo vremena, ali nisu ništa teža od onih koja su preživjeli naši preci u dalekoj i bližoj povijesti. No, nikad nisam bio više optimista nego danas zato što vidim i čujem da laž o našoj vjeri i kulturi, posebno u Palestini, gubi svoj dah pred istinom o junačkoj borbi čistoga srca i zdrave pameti u cijelome svijetu.

Selam palestinskim borcima za slobodu!

Rahmet šehidima Gaze!

Hvala svima u svijetu koji dižu svoj glas protiv genocida i pedocida u Gazi!

Free, Free, Free Palestine!