Medicinski kompleks Al-Shifa je na meti izraelske vojske još od 2014. od kada je plasirana priča da se čelnici palestinskog otpora Hamasa kriju u bazi koja se nalazi u dobro izgrađenoj mreži tunela ispod same bolnice.

Bilo je jasno ot početka agresije na Gazu, da će se cilj napada i sva medijska pažnja usmjeriti na bolnicu kako bi se opravdalo stalno granatiranje i ubijanje civila. Čak je i američka administracija dala podršku ovim napadima vjerujući da izraelske službe imaju čvrste dokaze. U prilog tome izraelske obavještajne službe su napravile video koji je vrlo brzo ismijan od strane korisnika društvenih mreža koji pokazuje tunele na nekoliko nivoa i opremljenost kakva se može vidjeti u holivudskim filmovima naučne fantastike:

Postojala su velika očekivanja od izraelskih odbrambenih analitičara nakon što je invazija na Gazu počela krajem oktobra, da će biti prioritet u preuzimanju bolnice Shifa kako bi je što prije razotkrio i Hamasovu ogromnu mrežu tunela i vojni aparat.
Očekivanja javnosti su rasla, posebno u Izraelu iako su doktori iz Al-Shifa boilnice, medju kojima i norveški doktor Mads Gilbert koji je radio u bolnici 16 godina, tvrdili da ne postoje nikakvi tuneli te da nema prisustva vojnih snaga.

Izraelske snage su, bjesomučno gađale bolnicu od početka agresije, nekoliko puta pogodivši i kola hitne pomoći. U isto vrijeme su se izraelski tenkovi približavali bolnici ubijajući sve što se kreće, dok je bolnica ostala bez struje, potrebnih lijekova, oksigena, naopustila ju je i većina medicinskih radnika kao i novinari. U bolnici su ostali ranjeni pacijenti kao i nekoliko hiljada izbjeglica. Više od stotinu tijela je ostalo u bolnici jer niko nije mogao da ih sahrani.

Kada je prije dva dana, bolnica bila potpuno okružena, specijalne snage izraelske vojske su upale u bolnicu, pozivajući doktore da izadju u dvorište i da se predaju, ali su oni odbili da ostave pacijente. Specijalni komandosi su pretresali zaposlene tokom 24 satne opsade bolnice, naredivši svim muškarcima da izađu u dvorište bolnice te su ih potpuno gole i sa povezom na očima ispitivali nekoliko sati. Nevladine i humanitarne organizacije, izrazile su opravdanje sumnje da bi izraelske snage mogle da izvedu masakr nad civilima, ali da i podmetnu dokaze koji bi opravdali ove zločine. No, čini se da izraelske snage nisu ništa dokazale ovom akcijom, te su se vrlo brzo našli na meti kritika izraelskih medija.

U snimcima koju su objavili , a onda izrisali prikazuje desetak starih jurišnih pušaka – uredno položenih na tepihu.
Ima nekoliko pancirnih prsluka, tri ručne bombe, nešto CD-a, pištolj, laptop, ruksak i nekoliko noževa, i to je sve, kažu, bilo sakriveno u sobi gdje se nalaze aparati za magnetnu rezonancu. Postavlja se pitanje, kako je moguće da se metalni predmeti nalaze u sobi gdje se odvijaju pregledi sa magnetima?
Naravno da su izraelske snage odmah uništile sve MRI aparate, za svaki slučaj, te su digli u zrak i skladište preostalih  lijekova, optuživši osoblje bolnice da su sakrili dokaze i cementirali ulaze u tunele.

No, dok izraelski buldozeri kopaju dvorište bolnice, možda se u paketima “pomoći” koji su dostavljeni , pronađe još koja hamasova bomba ili CD kao dokazni materijal. No umjesto slika tunela ili naoružanja, zauvijek će nas proganjati slike tek rođenih beba koje su ostavljene bez inkubatora, za što će jednom izraelska okupatorska vojska i njeni nalogodavci odgovaratyi pred licem pravde.

BINA.NEWS