Piše: Mustafa Cerić

Jučer (13.01.2024) je bilo sto (100) dana i noći od genocida i pedocida uživo nad palestinskim narodom u Palestini – Gazi, Zapadnoj obali i Jeruzalemu.

U međuvrjemenu, Međunarodni sud pravde u Haagu je 11. i 12. januara 2024. god. počeo ročišta, gdje je Južna Afrika optužila Izrael da je počinio (da čini) genocid u Gazi nad palestinskim narodom.

(Međunarodni sud pravde je Vrhovni sud Ujedinjenih naroda. Osnovan je 1945. godine sa sjedištem u Haagu. Specijaliziran je za rješavanje sporova između zemalja i davanje savjetodavnih mišljenja. Uključuje 15 sudija kojima se priključeuje još po jedan sa obje strane u sporu Južna Afrika i Izraela).

U optužnici prezentiranoj u četvrtak, 11.01.2024. protiv Izraela Južna Afrika tvrdi da su izraelska „djela i propusti … genocidnog karaktera, jer su počinjeni s potrebnom specifičnom namjerom … da unište Palestince u Gazi kao dio šire palestinske nacionalne, rasne i etničke skupine”.

Južna Afrika traži da Međunarodni sud pravde donese odluku o privremenim mjerama, kojima se naređuje Izraelu prekid vojnih aktivnosti protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze.

U svojoj odbrani (petak, 12.01.2024) Izrael odbacuje optužbe za genocid.

Nevjerovatno je da se advokat izraelske odbrane Christopher Staker poziva na slučaj genocida u Bosni i Hercegovini na način da sud ne bi trebao odobriti zahtjev Južne Afrike da Izrael prekine genocidne vojne operaciji jer Međunarodni sud (ICJ) nije naredio prekid vojnih aktivnosti ni tokom genocida u Bosni i Hercegovini.

Zaista, logika advokata izraelske odbrane Christophera Stakera je logika Lucifera, majstora obmane, a ne majstora odbrane.

Prvo, nije tačno tj., notorna je laž, da Međunarodni sud pravde nije naredio Jugoslaviji prekid vojnih aktivnosti, koje uzrokuju genocid nad Bošnjacima-muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Evo originalnog teksta u vezi s tim:

„52. Iz ovih razloga,
SUD
Ukazuje, do donošenja konačne odluke u postupku koji je 20. marta 1993. pokrenula Republika Bosna i Hercegovina protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora), sljedeće privremene mjere:
B. Jednoglasno,
Vlada Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) i Vlada Republike Bosne i Hercegovine ne treba da preduzimaju nikakve akcije te da osiguraju da se ne preduzimaju akcije, koje mogu pogoršati ili produžiti postojeći spor oko sprečavanja ili kažnjavanja zločina genocida, ili otežati njegovo rješavanje“.

Drugo, kako je moguće da se zlo genocida jednog (Jugoslavije – Srbije i Crne Gore) pravda zlom genocida drugoga (Izraela) na način da, ako je Međunarodni sud pravde u Haagu dopustio/propustio jugoslovenskoj (srpsko-crnogorskoj) armiji da počini, tj., da dovrši, genocid nad Bošnjacima-muslimanima u Srebrenici, zašto onda to isto ne bi sud dopustio/propustio izraelskoj armiji da učini u Gazi – da dovrši započeti genocid nad palestinskim narodom?

Bošnjaci moji,
Neka vam ovo bude na znanje u kakvom perverznom i obmanjujućem svijetu živimo!

I neka vam bude na umu da je naša bosanska borba protiv genocida bila i ostala veliko svjetsko čudo.

Prije svega trebamo biti zahvalni milosti Svevišnjeg Allaha, koji nas je obdario saburom – upornošću da izdržano 1425 dana i noći opsade Sarajeva.

Neka je šehidima našim rahmet, a našim gazijama neka je izzet!

I neka je naša iskrena zahvalnost svim ljudima koji su svojim znanjem, vještinom i osobnom žrtvom vodili uspješne bitke u Haagu protiv majstora obmane.

Njima smo uvelike dužni za našu slobodu i čast što čista obraza hodamo svijetom kao moralni i pravni pobjednici.

Gaza je primjer koliko je teško u perverznom i obmanjujućem svijetu dokazati jasnu istinu o genocidu i ostvariti zasluženu pravdu!

Allahu Svemogući, osnaži nas na putu istine, pravde, mira i pomirenja!