Rescuers and civilians look for survivors under the rubble of collapsed buildings in Kahramanmaras, southern Turkey, a day after a 7.8-magnitude earthquake struck the country's southeast, on February 7, 2023. - Rescuers in Turkey and Syria braved frigid weather, aftershocks and collapsing buildings, as they dug for survivors buried by an earthquake that killed more than 5,000 people. Some of the heaviest devastation occurred near the quake's epicentre between Kahramanmaras and Gaziantep, a city of two million where entire blocks now lie in ruins under gathering snow. (Photo by Adem ALTAN / AFP)

Broj Palestinaca poginulih u zemljotresu koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku i sjevernu Siriju popeo se na 65 nakon što su spasioci pronašli tijela dvije žene, od kojih je jedna trudna, pod ruševinama u Turskoj, javila je agencija WAFA.

Palestinski ambasador u Turskoj Fayed Mustafa rekao je da su spasioci uspjeli izvući živog čovjeka ispod ruševina u turskom gradu Antakya, dok je njegova supruga, u devetom mjesecu trudnoće nažalost preminula.

On je također dodao da se očekuje da će se broj žrtava povećati kako se nastavlja potraga za zakopanim pod ruševinama.

U Siriji, palestinski ambasador Samir Rifai rekao je da je šest članova jedne porodice i dalje pod ruševinama u gradu Jabla, dok spasilački timovi  nastavljaju da tragaju za preživjelima.

Potraga nastavljena jutros u palestinskom izbjegličkom kampu al-Raml na sjeveru Sirije gdje je jedna žena pronađena živa, dok su četiri člana njene porodice ostala pod ruševinama. Njen muž je pronađen mrtav.

Tijela dvadeset Palestinaca je do sada izvučeno u Turskoj i 45 u Siriji, dok ukupan broj poginulih u zemljotresu i u Turskoj i u Siriji bliži brojci od 10 000, većinom u na području Turske.