Američka agencija Bloomberg izvijestila je da je Država Katar “privremeno” zaustavila transport tečnog prirodnog plina kroz moreuz Bab al-Mandab, a to dolazi usred vojne eskalacije koja se odvija u regiji Crvenog mora.

Prema podacima o praćenju brodova koje je prikupio Bloomberg, najmanje 5 tankera za tečni prirodni gas kojima upravlja Katar zaustavilo se na putu do vitalnog plovnog puta na južnom kraju Crvenog mora od prošlog petka.

Tako su se 3 tankera zaustavila na obali Omana, dok je jedan stao u Crvenom moru, a drugi tanker u Sredozemnom moru kod Sueckog kanala.

Vlasti Katara do danas nisu dale nikakav komentar u vezi sa njegovim poslovanjem u vezi sa transportom tečnog prirodnog gasa do kupaca.

Poznato je da su Huti napadi u Crvenom moru i Bab al-Mandab naveli zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Državama i Britanijom, da rasporede bojne i ratne brodove u regiji Crvenog mora.

Stoga je Washington formirao međunarodnu pomorsku koaliciju za zaštitu plovidbe u strateškoj regiji, koja nosi naziv „Čuvar prosperiteta“.

U zoru u ponedjeljak, američka vojna komanda na Bliskom istoku (Centcom) objavila je da je u nedjelju popodne oborila krstareću raketu lansiranu iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu, prema američkom razaraču u južnom Crvenom More, bez nanošenja štete ili ozljeda.