Upravni odbor Ben & Jerry-ja pozvao je na trajni prekid vatre te je jedna od rijetkih kompanija koja je zauzela javni stav o agresiji Izraela ili je podržala trajni prekid vatre.

“Zapanjujuće je da milioni marširaju širom svijeta, ali korporativni svijet je šuti.”
“Mir je osnovna vrijednost Ben & Jerry’sa “, rekla je za Financial Times predsjednica odbora kompanije Anuradha Mittal. „Od Iraka do Ukrajine [kompanija] se dosljedno zalagala za ove principe. Danas nije drugačije jer pozivamo na mir i trajni i trenutni prekid vatre.”

Odluka je uslijedila nakon dugotrajnog spora između odbora Ben & Jerry’sa i Unilevera oko pokušaja brenda sladoleda 2021. da prestane prodavati svoje proizvode na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kako bi spriječio taj potez, Unilever je prodao izraelski dio brenda lokalnom vlasniku licence. Ben & Jerry’s je odgovorio podnošenjem tužbe protiv Unilevera, u rijetkom slučaju da kompaniju tuži vlastita podružnica.

Unilever, koji također posjeduje brendove od Dove sapuna i Cif proizvoda za čišćenje do Magnum sladoleda i Marmitea, rekao je u decembru 2022. da je tužba riješena . Izraelski biznis je sada u vlasništvu lokalnog vlasnika licence Avija Zingera.
Nezavisnost odbora Ben & Jerry je potvrđena kada je Unilever kupio kompaniju 2000. godine.

Upravni odbor Ben & Jerry’s-a rekao je da je donio odluku da pozove na prekid vatre nezavisno od Unilevera, ističući da je to autonomna podružnica konglomerata robe široke potrošnje i da odbor brenda sladoleda ima “primarnu odgovornost za svoju društvenu misiju i suštinski integritet brenda”.