Američki predsjednik Joe Biden je frustriran. Ponestalo mu je strpljenja. Iz ponašanja Benjamina Netanyahua. U Bijeloj kući vlada velika frustracija zbog odugovlačenja rata, te činjenicom da Netanyahu odbija razgovarati o stvarnosti u Gazi dan nakon rata.

Oni bliski Bidenu savjetuju ga da objavi gubitak povjerenja u Netanyahua i da produžava rat za svoju ličnu korist, te da izbjegava razgovore o pitanju sljedećeg dana, piše Yedioth Ahronoth.

Izvori bliski Bidenu također su rekli da Netanyahu želi sačekati još nekoliko mjeseci uprkos strahu da otmičari možda neće biti živi do tada. Savjetovali su mu da se javno oglasi protiv Netanyahua početkom sljedećeg mjeseca.

U međuvremenu, Bajden raspravlja o tome kako uvjeriti Netanyahua da “siđe” sa drveta i pokuša okončati rat. Američkom predsjedniku je potrebno hitno diplomatsko postignuće: rat u Gazi pogoršava njegovu situaciju u Americi, koja doživljava izbornu godinu, pa bi Sjedinjene Države mogle povući „saudijsko iskušenje“ i oživjeti proces normalizacije između Izraela i Saudijske Arabije. U očima Amerikanaca, napad 7. oktobra bio je pokušaj Hamasa, uz podršku Irana, da potkopa dosije o normalizaciji sa Saudijskom Arabijom, koja je u to vrijeme bila u prilično poodmakloj fazi, prema mišljenju lista.

Biden vjeruje da će zahvaljujući normalizaciji izraelskih odnosa sa Saudijskom Arabijom uspjeti stvoriti poticaj koji će natjerati Netanyahua da pristane na okončanje rata. Ali prema visokim zvaničnicima u Izraelu, bez ozbiljne političke akcije, ništa se neće dogoditi na saudijskoj sceni. Saudijci nisu nervozni i mogu sačekati nakon američkih izbora u novembru.

Tri visoka američka zvaničnika izjavila su za NBC da se Bidenova administracija raduje “dan nakon Netanyahua” kako bi pokušala ostvariti svoje ciljeve na Bliskom istoku. Rekli su da Netanyahu “neće ostati tamo zauvijek”. U izvještaju američke stanice navodi se da je Blinken otišao kod Netanyahua i rekao mu da je vojno rješenje beskorisno s Hamasom i da mora shvatiti da će se bez političkog dogovora istorija ponoviti i sigurnost Izraela neće biti postignuta. Ali Netanyahu “nije uticalo” na riječi.