Senatorica i australijska poličarka Fatima Payman, napustila je Laburističku stranku nakon ukora stranke zbog podrške Palestini. Payman je izabrana kao senatorica Zapadne Australije na Saveznim izborima 2022. godine kao jedna od najmađih političarki iz Laburističke stranke.

Od početka izraelskog napada na Gazzu zvanična politika Australije je bila okrenuta ka bezuslovnoj podršci Izraelu. U maju i junu 2024. godine, senatorica Payman je više puta govorila o potrebi solidarnosti sa Palestinom, a njen zadnji postupak kojim je prešla crvenu liniju u stranci je da je 25. juna prešla preko podijuma da bi podržala Rezoluciju australskih Zelenih o priznavanju palestinske države, što je dovelo do toga da je došla u konflikt sa ostatkom kolega u Laburstičkoj stranci i zbog toga je  na neodređeno vrijeme suspendovana iz poslaničkog kluba. Dana 4. jula 2024. senatorica Payman je napustila Laburističku stranku i počela djelovati kao nezavisni kandidat.

Senatorica Payman je rođena u glavnom gradu Afganistana, Kabulu, živjela je tri godine u Pakistanu, a 2003. godine sa porodicom  je emigrirala u Perth. Pohađala je Australijski islamski koledž, a zatim studirala farmaciju.  Payman je bila predsjednica Young Labour WA i i  organizatorica Ujedinjenog sindikata radnika, prije nego što je postala senatorica isprad Laburustičke stranke.

Prema: IG account: Senator Fatima Payman

Photo: Wikipedia.