Ubistvo najviših iranskih obavještajnih službenika u Damasku u subotu je pokušaj da se Teheran uvuče u dublju regionalnu konfrontaciju zbog izraelskog rata u Gazi i ukazuje na produženi niz ubistava iz osvete širom Bliskog istoka, prema sigurnosnim dužnosnicima i stručnjacima.

Iranska Islamska revolucionarna garda optužila je Izrael da je u napadu u Damasku ubio četiri svoja “sigurnosna savjetnika”, uključujući šefa obavještajne službe u Siriji i njegovog zamjenika. Izrael nije odmah komentarisao optužbe.

“Napad potvrđuje da smo u fazi recipročnih ubistava”, rekao je službenik sigurnosti u Bejrutu za The National.

Ranije ovog mjeseca, u izraelskom udaru ubijen je Saleh Al Arouri , zamjenik vođe Hamasa kojeg podržava Iran u Bejrutu, nakon čega je uslijedio napad u istočnom Bagdadu u kojem su ubijena tri militanata u savezu s Teheranom. Sljedeće sedmice u izraelskom udaru ubijen je glavni komandant Hezbolahove elitne Radwan jedinice, Wissam al Tawil, u njegovom automobilu.

„Ovo će biti duga konfrontacija“, dodao je zvaničnik bezbednosti.

Subotnji napad, koji je pogodio stambenu zgradu u glavnom gradu Sirije, uslijedio je nekoliko dana nakon što je Iran izveo raketni napad na grad Erbil u sjevernom Iraku.

Teheran je rekao da je gađao “izraelsku špijunsku bazu”, tvrdnju koju je iračka savezna vlada u Bagdadu odbacila.

Napad je bio rijetka direktna iranska umiješanost u regionalnu konfrontaciju oko izraelskog rata u Gazi.

IRGC je tvrdila da su napadi izvedeni kao “odgovor na nedavna zla djela cionističkog režima u mučenicima IRGC-a i komandanata otpora” – u odnosu na nedavne atentate.

“Čini se da je iranski udar u Erbilu postigao svoj cilj i povrijedio Izraelce i zato je Izrael na ovaj način odgovorio”, rekao je politički stručnjak Wissam Bazzi.

Ali prema Joseph Daheru, regionalnom naučniku i stručnjaku koji je napisao dvije knjige o Siriji i libanonskoj grupi Hezbolah: „Ovih dana, kad god postoji prilika [Izrael] je iskoristi.”

Dodao je da su izraelska ubistva visokih zvaničnika IRGC-a u Siriji “nastavak” tajnih izraelskih vojnih operacija protiv iranskih i iranskih ličnosti koje su se odvijale od početka rata u Siriji 2011. godine.

„Nije novo ciljati ličnosti IRGC-a u Siriji, ili čak ličnosti Hezbolaha u Siriji,“ rekao je.