Centar za zaštitu i slobodu novinara osudio je u utorak odluku izraelske okupacione vlade da zaustavi rad mreže Al-Mayadeen u okupiranoj Palestini.
“Zaštita novinara” je naglasila da odluka izraelske okupacije da suspenduje TV Al-Mayadeen otkriva njen sistematski napor da ušutka medije u Palestini kako ne bi prenijeli svijetu ružnoću svojih zločina nad palestinskim narodom.
Rekao je: “Nismo iznenađeni takvim represivnim mjerama, koje su neprijateljske prema svim glasovima koji brane palestinska prava, i očekujemo da se one nastave i šire”, pozivajući sve međunarodne institucije koje rade na polju odbrane slobode medija da osude i razotkriju njima.
Upozorio je na zaštitu novinara od šutnje o izraelskoj praksi, ističući da želi da zločine genocida nad Palestincima i svim slobodnim ljudima svijeta počini u mraku, dalje od kamera novinara i novinarki.
Zaštitnik novinara saopštio je da zatvaranje ureda Al-Mayadeena i konfiskacija njegove opreme u okupiranoj Palestini ne završava njegov rad, te da će i dalje moći nastaviti svoju ulogu u odbrani istine, zalaganju za potlačene i stajanju uz istinu i pravdu.