Više od 400 političara i službenika koje je imenovala američka administracija, koji predstavljaju oko 40 vladinih agencija, potpisalo je danas, u utorak, pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu, protestujući zbog njegove podrške Izraelu u njegovom ratu protiv Gaze, navodi New York Times. .

U pismu, koje je dio rastućeg unutrašnjeg protivljenja zbog podrške američke administracije ratu, Bajden se poziva da traži hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i natjera Izrael da dozvoli humanitarnu pomoć u Pojasu.

Pismo je najnovije od nekoliko protestnih pisama zvaničnika iz čitave Bajdenove administracije, uključujući tri interna memoranduma državnom sekretaru Antoniju Blinkenu, koje je potpisalo desetine zaposlenih u Stejt departmentu, kao i otvoreno pismo koje je potpisalo više od 1.000 zaposlenih u Američka agencija za razvoj.

U pismu USAID-a se objašnjava da su potpisnici pisma anonimni, zbog “brige za našu ličnu sigurnost i rizika od potencijalnog gubitka posla”. Potpisnici depeša Stejt departmenta moraju otkriti svoja imena, ali ti depeši nisu objavljeni.

Iako je Bidenova administracija nedavno počela da izražava zabrinutost zbog velikog broja palestinskih civila ubijenih u izraelskim racijama i bombardovanju, i da poziva Izrael na suzdržanost, čini se da ove kritike ne umiruju mnoge u američkoj vladi.

Jučer je američki državni sekretar, Anthony Blinken, preuzeo inicijativu da se pozabavi rastućim kritikama u redovima ministarstva u vezi sa politikom administracije predsjednika Joea Bidena u vezi s ratom koji je Izrael pokrenuo na Pojasu Gaze, nakon što su stotine vladinih službenika javno pozvale i privatno za prekid vatre u Gazi.

Najmanje tri depeša s kritikom politike administracije poslana su kroz interni “opozicioni kanal” odjela, koji je uspostavljen tokom rata u Vijetnamu i koji omogućava diplomatama da anonimno iznesu zabrinutost državnom sekretaru o politici, rekli su izvori upoznati s tim.

Kritike se fokusiraju na Bajdenovu nepokolebljivu podršku Izraelu, nakon napada Hamasovih boraca u “kovertu Gaze” 7. oktobra i rata koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze, koji je do sada rezultirao mučeništvom više od 11.500 Palestinaca, od kojih su velika većina djeca i žene.

Washington je odbacio pozive arapskih i palestinskih lidera i drugih da zahtijevaju od Izraela da prekine svoj rat u Pojasu Gaze, ali je pozvao na privremene pauze kako bi se omogućio ulazak pomoći i evakuacija Amerikanaca i stranaca.