Američki sajt “Axios” otkrio je detalje internog memoranduma koji su potpisali uposlenici američkog Stejt departmenta u kojem se poziva administracija predsednika Džoa Bajdena da promeni svoju politiku u vezi sa ratom između Izraela i Hamasa, i kaže da Izrael čini “ratne zločine”. .”

Na web stranici se navodi da memorandum od pet stranica, koji je potpisalo oko 100 zaposlenika State Departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), poziva visoke zvaničnike da preispitaju svoju politiku prema Izraelu i zahtijeva prekid vatre u Gazi.

“Neuspjeli da preispitamo svoju poziciju prema Izraelu,” kaže se u dopisu, “udvostručili smo našu dosljednu vojnu pomoć izraelskoj vladi bez jasnih ili provedivih crvenih linija.”

Bez navođenja konkretnog primjera, u dopisu se Bajden optužuje da je “širio pogrešne informacije u svom govoru 10. oktobra”, a također ga kritikuje što je “doveo u pitanje broj poginulih” u ratu u Gazi.

Zaposleni “snažno preporučuju da američka administracija pozove na oslobađanje talaca koje drže Hamas i Izrael”, misleći na “hiljade” Palestinaca zatočenih u Izraelu, uključujući i one protiv kojih nije podignuta optužnica.

Axios kaže da, iako memorandum počinje upućivanjem na “nedavne zločine” koje je počinio Hamas u svom napadu na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i zapalio rat, on se fokusira na izraelski odgovor na napad.

U memorandumu se navodi, prema web stranici Axios, da mjere koje je Izrael preduzeo nakon napada, koje uključuju isključenje struje, ograničavanje pomoći i pokretanje napada koji su doveli do raseljavanja stotina hiljada Palestinaca, „sve predstavljaju ratne zločine.”