Pentagon je saopštio da je državni sekretar Anthony Blinken odobrio potencijalni ugovor o prodaji pušaka 155 mm M107 i prateće opreme Izraelu za 147,5 miliona dolara.

Pentagon je u saopćenju dodao da je Blinken naveo da postoji “hitna situacija koja zahtijeva hitnu prodaju ovog oružja Izraelu”, što suspenduje zahtjev da Kongres preispita sporazum.

U svom obavještenju Kongresu, Blinken je rekao: “S obzirom na nacionalne interese Sjedinjenih Država i u svjetlu njihove posvećenosti sigurnosti Izraela i prijetnji kojima je izložen, postoji vanredno stanje koje zahtijeva hitnu prodaju odbrambenih materijala i usluga vladi Izraela, i odustajanje od zahtjeva za kongresnu reviziju u tom pogledu.”

Dodao je da će Izrael “koristiti ovo oružje da ojača svoju odbranu i kao sredstvo odvraćanja od regionalnih prijetnji”.

Ovo je drugi put da je Blinken donio odluku ove vrste, zaobilazeći zahtjeve Kongresa da revidira stranu vojnu prodaju od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Washington je 9. decembra također “hitno” pristao da Izraelu proda oko 14.000 tenkova od 120 mm za upotrebu u ratu protiv Gaze.

Od početka izraelske agresije na pojas Gaze 7. oktobra, Washington je izjavljivao punu političku i vojnu podršku Izraelu, te je nekoliko puta spriječio postizanje rezolucije u Vijeću sigurnosti o prekidu vatre.