U pozadini izvještaja o intenzivnim diskusijama u vezi sa sporazumom o razmjeni zarobljenika, uz posredovanje Sjedinjenih Država, Katara i Egipta, izraelski zvaničnici su u ponedjeljak navečer rekli da postoji napredak u pregovorima, ali su jasno stavili do znanja da se dogovor nije iskristalizirao i svaka strana pokušava da proširi svoja dostignuća.

Prema ovim izvorima koji su razgovarali s Yediothom Ahronothom, glavna razlika sada je trajanje primirja, jer Hamas insistira na pet dana u zamjenu za puštanje svojih zatočenika, ali Izrael nije spreman za više od tri dana. Međutim, očekivali su da će detalji posla biti finalizirani u roku od nekoliko dana.

Još jedan jaz između dvije strane je izbor koji će otmičari biti pušteni. Hamas insistira na uključivanju stranih državljana u sporazum, dok Izrael insistira na tome da se prvo puste djeca, žene i bolesni.

Postoji i dijalog između dvije strane oko oslobađanja palestinskih zatvorenika u Izraelu. I ovdje postoji jaz, jer Hamas traži oslobađanje zatvorenika iz osiguranja, ali Izrael je spreman osloboditi samo one starije od 68 godina, a u svakom slučaju, većina oslobođenih biće žene i djeca zatočeni u izraelskim zatvorima , kaže Yedioth. Osim toga, Hamas pokušava smanjiti broj zatvorenika koje će osloboditi, ali Izrael insistira na oslobađanju velikog broja od najmanje 80.

Pitanje unošenja goriva u pojas Gaze također je na dnevnom redu u intenzivnim raspravama, jer Hamas želi imati na raspolaganju tankere, ali Izrael insistira da će gorivo ići samo u bolnice i ustanove povezane s agencijom UN-a, pa čak i zahtijeva garantuje da neće doći do uznemirenosti.