Washington Post je izvijestio da će se šef američke Centralne obavještajne agencije sastati s izraelskim, egipatskim i katarskim zvaničnicima kako bi pomogli u posredovanju u dogovoru o zatvorenicima.

Kako se navodi, na sastanku koji će se održati u Evropi učestvovaće šef Mosada, šef egipatske obavještajne službe i premijer Katara.

Šef CIA-e Bill Burns, šef Mossada Dedi Barna, premijer Katara Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani i šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel trebalo bi da se sastanu narednih dana u Evropa će razgovarati o naporima u borbi protiv terorizma. Postizanje sporazuma o oslobađanju kidnapovanih ljudi, prema jednom visokom američkom izvoru.

NBC je za jednog katarskog zvaničnika rekao: “Nećemo ugroziti razgovore o oslobađanju zatočenika koje drži Hamas zbog neslaganja s pojedincima.”

Dodao je: “Posredovanje je spašavanje života zatočenih Izraelaca i palestinskih civila, a ne političara.”

Wall Street Journal je citirao američkog zvaničnika koji je rekao da kontroverza oko izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o Kataru neće uticati na posredničke napore u Gazi.

Objavljena su curenja informacija sa sastanka porodica izraelskih zarobljenika u Gazi i Netanyahua, na kojem je ovaj napao Katar.