Vođa u Islamskog pokreta otpora Hamasa Osama Hamdan potvrdio je da je pokret dao neke komentare na američki prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, te da je posrednicima dostavio odgovor palestinskog otpora.

Hamdan je u intervjuu za Al-Mayadeen objasnio da list, koji je dobio pokret, govori o prekidu vatre u Gazi, ali ne navodi da je on trajan, dok je američki predsjednik govorio o trajnom prekidu vatre, otkrivajući da otpor je dodao amandman koji uzima u obzir ovu tačku.

Lider Hamasa je u utorak uveče ukazao da su amandmani koji su predstavljeni zasnovani na unutrašnjem palestinskom dijalogu, bilo između rukovodstva otpora kod kuće, bilo između njegovog vodstva u inostranstvu.

U svjetlu ovog dijaloga, Hamdan je otkrio da su dogovorene tri osnovne tačke, od kojih je prva da je otpor sposoban da nastavi borbe na terenu, te da ono što je postignuto u poplavi Al-Aksa potvrđuje da je jedina i legitimna opcija za palestinski narod je otpor.

Hamdan je dodao da je druga stvar nastojanje da se postigne prekid vatre i ublaži patnje palestinskog naroda, ističući da “otpor ne može odustati od prava svog naroda ni pod kojim okolnostima”.

Treće, istakao je da se pozitivnost otpora “ne treba pogrešno tumačiti” ili shvatiti kao podsticanje na više ustupaka, ističući da je to “poštovanje napora koji se ulažu, a znači pridržavanje prava”.

Hamdan je naglasio da je odgovor otpora posvećenost onome na šta se ranije obavezao, a to je prekid vatre i povlačenje Izraela iz pojasa Gaze, ističući da rukovodstvo Hamasa nije podložno pritiscima, a istovremeno je pozitivno.

Povodom američkih stavova u vezi sa ratom u Gazi, lider Hamasa je objasnio da Washington pokušava dati šansu izraelskom okupacionom entitetu i u skladu je s tim, a neslaganje je samo taktičko.

Vezano za američku odluku u Vijeću sigurnosti, Hamdan je potvrdio Al-Mayadeenu da rezolucija ima rupe i “prvobitno je postavio nula sata za prekid vatre”, napominjući da je Hamas to pozdravio jer uključuje prekid vatre, pomoć Palestincima i zatvorenicima pregovori o razmjeni.

Kada je u pitanju izraelska operacija u Nuseiratu, Hamdan je rekao da je okupacija koja je pokušala da stvori sliku dostignuća u Nuseiratu razotkrivena i da su ubijena tri njena zarobljenika, otkrivajući da informacije pokreta potvrđuju učešće pripadnika američke “Delte”. divizije u operaciji.

Lider Hamasa je dodao da se rasizam pojavio u svom pravom obliku kada vidimo da je okupatorski entitet ubio i ranio hiljadu Palestinaca u Nuseiratu, u centralnom pojasu Gaze.

Što se tiče neuspjeha Izraela u ratu, Hamdan je naglasio da je njegov govor o “sljedećem danu” iluzija koju je napravio. Amerikanci su smatrali da će rat trajati 6 sedmica, ali su oni bili u toku 8 mjeseci.