Hebrejske novine Yedioth Ahronoth citirale su jednog visokog izraelskog sigurnosnog zvaničnika koji je upozorio da će “neki izraelski političari odvesti Izrael, možda namjerno, u treću intifadu”.

Yedioth Ahronoth je nastavio: Stagnaciju u odluci izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u vezi sa odobravanjem ulaska palestinskih radnika sa Zapadne obale u Izrael, kao i u pogledu jačanja palestinskih vlasti, izraelski sigurnosni zvaničnici ignoriraju, a sve to može dovesti do izbijanja treće intifade.

Novine su nastavile: „Neuobičajeno je da se visoki izraelski zvaničnik u izraelskom sigurnosnom establišmentu protivi političarima koji sprečavaju donošenje odluka o tom pitanju i kaže: (One političke stranke koje rade na podsticanju, koje pozivaju na rušenje Palestinske vlasti i insistiraju na sprečavanju prolaska palestinskih radnika, vode nas.” Svjesno dovodeći do Treće intifade, a možda i namjerno.)
List navodi: „Do sada je na Zapadnoj obali izvedeno nekoliko velikih operacija koje su trajale 40, 60, pa čak i 70 sati u mjestima kao što su Dženin, Nur al-Šams, Tulkarm i dr. Tokom operacija, stotine Palestinaca je ubijeno, a hiljade je uhapšeno, uključujući oko 1.500 pripadnika Hamasa, a avioni su koristili oružje.” Vazduhoplovstvo i teška inženjerska oprema. Prema njenim tvrdnjama.
Prema Yediothu: “Ali, izraelski sigurnosni establišment strahuje da će postignuća operacija propasti i biti uzaludna u roku od nekoliko mjeseci, bez akcije sigurnosnih službi – Palestinske uprave.”

Izraelski sigurnosni izvor je objasnio: “Naravno, ne govorimo o velikim političkim pokretima, već o jednostavnim stvarima, kao što su: radnici, sigurnosna saradnja. Male stvari koje će ojačati Palestinske vlasti.”

Yedioth kaže: “Glavna briga izraelskog sigurnosnog establišmenta je nemir koji se osjeća na palestinskoj ulici, a zbog nedostatka odluke o ulasku radnika, što bi moglo izazvati eksploziju koja bi se pojavila u nizu smrtonosnih napada. ”
Nastavila je: “Neuspjeh radnika da dođu na posao u Izrael pogoršava ionako tešku ekonomsku situaciju Palestinske vlasti, ugrožavajući njenu stabilnost.”