Ministarstvo prosvjete potvrdilo je da su scene ubijanja djece i učenika u Pojasu Gaze prekršile sve norme i konvencije. Ove užasne scene, emitovane na televiziji i medijima, otkrivaju mentalitet okupacije i njeno kontinuirano ciljanje na obrazovanje u svim pokrajinama u zemlji. Postoje i druge scene koje se dešavaju u provincijama Zapadne obale i Jerusalima, uključujući beskrvna ubistva, juriš na škole i ometanje dolaska učenika i obrazovnog osoblja.
Na današnji dan, kada se obilježava Međunarodni dan djeteta, Ministarstvo je pozvalo zemlje i institucije svijeta da zaštite pravo palestinske djece i učenika na život i obrazovanje, te da se suprotstave okupaciji i opresivnim postupcima svoje vojske. i doseljenika kroz seriju kontinuiranog ciljanja djece, naglašavajući prirodno pravo naše djece na pristojan život i sigurno obrazovanje.
Ministarstvo prosvjete potvrdilo je da su porast više od 5.000 djece, uključujući više od 3.000 učenika, u Pojasu Gaze od agresije 7. oktobra 2023. godine i 23 učenika iz naših škola na Zapadnoj obali pokazatelji razmjera ciljanje. Iza svakog broja krije se priča, priča, san i ambicija koju je ubila okupacija.
Ovom prilikom Ministarstvo je pozvalo sve organizacije i ustanove koje se bave obranom djetinjstva i prava na obrazovanje da preuzmu svoje obaveze u okviru svoje nadležnosti, suzbiju eskalirajuće prekršaje i prestanu sa zločinima počinjenim okupacijom nad djecom, učenicima i obrazovnim osobljem u svim regionima, i da hitno intervenišu da se ova agresija zaustavi.