Američka organizacija za građanska prava “Centar za ustavna prava” objavila je da je podnijela tužbu protiv predsjednika Joea Bidena. Ona je rekla da se predsjednik nije pridržavao standarda Međunarodne konvencije protiv genocida u vezi s onim što se dešavalo u Gazi.

U tužbi, koju su čelnici organizacije podnijeli u ime nekoliko palestinskih grupa i pojedinaca, kaže se: “Postupci Izraela, uključujući masovna ubistva, ciljanje civilne infrastrukture i prisilno premještanje, predstavljaju genocid.” “Genocid prisiljava Sjedinjene Države i druge zemlje da iskoriste svoju moć i utjecaj da zaustave ubijanje.”

Organizacija poziva sud da naredi američkoj vladi da zaustavi vojnu i finansijsku pomoć koju prenosi Izraelu, kao i diplomatsku podršku.

Oni također traže od suda da proglasi da predsjednik Biden, državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin moraju “preduzeti sve mjere u njihovoj moći da spriječe djela genocida koje je Izrael počinio nad palestinskim narodom u Gazi, uključujući vršenje pritiska o Izraelu.” Zaustaviti bombardovanje Gaze, ukinuti opsadu grada i spriječiti prisilno premještanje Palestinaca.